miercuri, 28 martie 2012

BIOFIZICA 23.03.2012


                     

  TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA (CT)

-foloseste razele X pt a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului
-in timpul investigatiei, pacientul va sta intins pe o suprafata plana (pe o masa) ce e legata la scanner (acesta are forma cilindrica)
-scannerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreste investigate
-o parte a aparatului e mobila astfel incat poate prelua imagini din mai multe pozitii, imagini ce vor fi memorate intr-un computer.
-CT e folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului precum toracele, adomenul, pelvisul, craniul si membrele. De asemenea poate realiza imagini ale organelor precum : ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plamanii, inima. De asemenea ofera informatii asupra vaselor de sange, asupra oaselor, si asupra coloanei vertebrale.
-in timpul scanarii se poate folosi si fluoroscopia, metoda ce foloseste un fascicul stabil de raze X pentru a vizualiza motilitatea (miscarea) si aspectul diferitelor parti ale organismului.
         O substanta iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a vizualiza mai bine structuri ale organelor investigate. Aceasta substanta de contrast poate fi folosita pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a duce la (a pune in evidenta) tumori sau alte afectiuni.
        Subst. de contrast poate fi administrata: intravenos, oral sau poate fi introdusa in alte parti ale organismului (ex. In rect) .
         Imaginile pot fi realizate inaintea administrarii subst. de contrast sau dupa.

  Indicatii
        CT e folosita pt  a studia diferitele parti ale corpului:
-toracele: diferite afectiuni ale plamanilor (ex tumori, chist, lichid pleural, caverne TBC; ale inimii; ale esofagului; ale arterei aorte
   *afectiuni descoperite: infectii, cancer pulmonar, embolie pulmonara, anevrisme, metastaze.

-abdomen: gasim chisturi(la ficat, rinichi); abcese; infectii; tumori; anevrisme; ganglion limfatici mariti; corpuri straine; hemoragii; boala inflamatorie intestinala; apendicita.

-tratul urinar: tumori; infectii; blocaje renale;
   * se poate face urografie CT care pune in evidenta foarte clar litiaza renala sau adenomul de prostata

-ficatul: hemoragii; tumori; cauza unui icter
       Pacientul trebuie sa indeparteze toate bijuteriile pe care le are si majoritatea hainelor inainte de investigatie. Lenjeria intima e de obicei mentinuta; in locul hainelor pacientul va purta un halat furnizat de catre spital.
       In timpul testului, pacientul va sta intins pe masa tomografului care e conectata la aparat.Masa aluneca in interiorul cilindrului , iar scannerul se va roti in jurul corpului pt a prelua imaginile. In timp ce masa culiseaza spre interiorul aparatului , pacientul va auzi un zumzet specific. Pe durata investigatiei, pacientul trebuie sa stea nemiscat. De asemenea pacientul va ramane singur in camera unde e situat tomograful, insa va fi urmarit printr-o fereastra de catre technician si i se va vorbi prin intermediul unui speaker.
       Daca e necesara folosirea substantei de contrast aceasta se poate administra:
-intravenos: la nivelul bratului (pt investigarea toracelui, abdomenului, pelvisului)
-oral
-intrarectal(printr-un tub)
-intravezical
-prin injectii la nivelul articulatiilor
        Un CT dureaza in medie 30-60 minute dar se poate prelungi pana la 2 ore.Dupa efectuare investigatiei pacientul e sfatuit sa bea cat mai multe lichide pt a grabi eliminarea substantei de contrast din organism.
    *De retinut !!!
-CT nu e dureros
-pozitia in care va sta intins poate fi incomoda si camera poate fi racoroasa
-unii pacienti se simt incomfortabil in interiorul cilindrului (se poate administra un sedativ)
-se monteaza o branula pt eventualitatea utilizarii subst. de contrast
-pacientul va simti o mica intepatura
-subst. de contrast poate da o senzatie de caldura si un gust metalic in gura
-poate aparea senzatia de greata sau dureri de cap
   *toate aceste senzatii ,pacientul trebuie sa le comunice medicului sau tehnicianului

Riscuri
-reactie alergica la subst. de contrast
-la pacientii diabetici in tratament cu metformin, subst de contrast poate produce problem -> medical va recomanda oprirea tratamentului cu metformin
-exista un mic risc de aparitie a cancerului dupa CT din cauza utilizarii razelor X. Riscul e mai mare la copii si la persoanele care au avut multiple examinari cu raze X in antecedente
          Rezultatele complete vor fi comunicate pacientului in 1-2 zile dupa investigatie
          Dupa efectuarea investigatiei radiologul va interpreta imaginile si va comunica rezultatul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu