sâmbătă, 10 martie 2012

NURSING 07.03.2012

Toaleta si ingrijirea urechilor
Pentru prevenirea afectiunilor auriculare si pentru mentinerea unei bune igiene locale avem nevoie de urmatoarele materiale:
-apa
-sapun
-prosoape
-comprese si manusi chirurgicale
-tampoane de vata montate pe betisoare de unica folosinta
-tavita renala
-musama
Pregatire psihica (ca la celelalte postate*)
Pregatire fizica
Pacientul astezat in pozitie sezanda decubit dorsal sau lateral.Ne pozitionam pe partea unde vom efectua toaleta inclinand usor capul pacientului pe partea opusa. Se spala cu apa si sapun se limpezeste de 2-3 ori insistand pe santurile pavilionului urechii si regiunea retro-auriculara. Stergem regiunea spalata iar conductul auditiv il stergem cu un betisor de vata folosit o singura data dupa care se arunca.
SPALATURA AURICULARA
Consa in instilarea de solutie antiseptica in conductul auditiv extern cu scop terapeutic explorator de investigatii sau cu scop evacuator al secretiilor sau a dopului de cerumen. sau a unui corp strain
Materiale necesare
-serionga Guyon
-solutie antiseptica la temperatura corpului
-musama
-tavita renala
-tampoane pentru sters
-prosop
-manusi chirurgicale
Pregatire psihica*
Pregatire fizica
Pacientul e in pozitie sezanda sau putin aplecat. Tavita renala e asezata sub urechea care urmeaza toaletata. Pentru pacientii care nu pot sta in pozitie sezanda spalatura va fi facuta in decubit dorsal.
Asistenta se aseaza pe partea urechii care trebuie sa fie spalate iar cu policele si indicele mainii stangi apuca pavilionul urechiii actionand in sus si inapoi pentru departarea curburii pavilionului iar cu mana dreapta  injectam lichidul de spalatura tinand seringa indreptata spre peretele postero-superior. Injectam lichidul de spalatura fara presiunea prea mare pentru a nu traumatiza timpanul sau pentru a nu produce ameteala, greata varsatura sau chiar lipotimie.
Repetam operatia pana cand lichidul scurs din ureche este curat si apoi stergem conductul auditiv extern cu ajutorul tampoanelor de vata.
Pentru instilarea solutiilor medicamentoase aplecam capul pacientului pe partea opusa pentru ca solutia sa stea cat mai mult timp in ureche si vom tine pacientul 5-10 minute in pozitia respectiva timmp in care putem sa ii aplicam si un tampon in ureche.
Aplicarea unguentelor pe mucoasa auriculara se face in acelasi fel ca si instialtia aplicand unguentul cu ajutorul tampoanelor sterile montate pe portampoane subtiri de unica folosinta.
Aplicam unguentul pe regiunea interesata dupa care punem tamponul in tavita renala si introducem in pavilion un tampon de vata sterila
In cazul in care dopul nu se degaja de la prima spalatura se poate instila in conductul auditiv 1-2 picaturi ulei putin incalzit dupa care pacientul va sta culcat pe pozitia opusa urechii afectate aproximativ 30 de minute.Se sterge apoi conductul auditiv de uleiul care se scurge si a 2a zi repetam spalatura

Toaleta si ingrijirea cavitatii bucale
pentru pacientul activ:
materiale necesare: periuta, pahar, pasta, solutie dezinfectanta, prosop
pentru pacientul constient imobilizat
materiale necesare: tampoane si comprese din tifon, pensa linguala , manusi chirurgicale, spatula, glicerina boraxata simpla sau cu stamicin sau mai poate fi folosita o lingura de bicarbonat dizolvata intr-un pahar cu apa, ceai de musetel, departator de gura.
Pozitia pacientului:
-constient: sezand sau decubit lateral stang cu prosopul in jurul gatului
-inconstient: in decubit dorsal cu capul intors intr-o parte si prosopul asezat sub barbia acestuia. Introducem departatorul de gura intre arcadele dentare si deschidem gura. Mentinem limba cu spatula sau pensa linguala apoi stergem limba si polta palatina cu tamponul imbibat in solutia de glicerina boraxata sau cea prescrisa de medic, dinspre baza inspre varf continanu-se cu alt tampon imbibat in solutie pentru suprafata interna apoi pentru suprafata externa a arcadelor dentare. Manevra se poate repetad de mai multe ori. Tamponul odata folosit nu va mai fi imbibat in solutie ci aruncat dupa care se pot unge mucoasele si buzele cu un unguent pentru prevenirea craparii acestora
Candida Albicans e o ciuperca pe care o recunoastem dupa depozitele albicioase cu niste pete albe pe mucoasa bucala si pe limba. Pentru tratare vom folosi un antifungic(stamicina si glicerina boraxata; apa cu bicarbonat)
In cazul pacientului anesteziat inlaturam secretiile mucoasei buco-faringiene sau varsatura , sangele cu o compresa montata la o pensa dupa ce in prealalbil i-am indepartat maxialrele cu indepartatorul de maxilare. Protezele dentare necesita si ele spalarea si dezinfectarea lor zilnica in pahare cu solutie dezinfectanta si clatirea lor inainte de reintroducerea lor in gura pacientului.
Gargara
Folosim solutii antiseptice sau medicamentoase la temperatura corpului.
Manevra consta in 2 etape:
-spalarea gurii
-spalarea oro-faringelui (gargara propriu-zisa)

Nevoia de a se imbraca si dezbraca
Reprezinta necesitatea individuala a fiintei umane de a0si proteja corpul prin purtarea de imbracaminte fata de rigorile climei asigurandu-si totusi o stare de confort si protectie si intimitate. Imbracamintea poate fi un mod de comunicare non-verbala despre personaliatea individului, ideologie, apartenenta la un anumit grup, categoria sociala etc.
Independenta in satisfacerea nevoii:
Factorii care influenteaza:
-biologici:varsta, talia, statura, activitatea
-psihologici: credinta, emotiile
-sociologici si culturali: clima, statutul social, munca, cultura
Manifestari de independenta:
Semnificatia vesmintelor, alegerea personala , calitatea imbracamintii, purtarea de obicete speciale care dau o anume semnificatie presoanei, exigente in intimitate, capacitatea fizica de imbracare si dezbracare, statura si talie
Dependenta in satisfacerea nevoii:
Problema de dependenta:
1. Dificultate de a se imbraca si dezbraca
2. Dezinteres pentru tinuta vestimentara
3. Neindemanare in a-si alege hainele potrivite
Cauzele de dificultate pot fi:
Cauze de ordin fizic : lezare fizica, fracturi sau arsuri, diminuarea mobilitatii membrelor superioare, absenta unui membru superior sau inferior
Cauze de ordin psihologic: tulburari e gandire, anxietate, stres, pierderea imaginii de sine, diferite cauze de criza psihologica
Cauze de ordin socio-economic: saracie, conflicte, esecuri, insuficienta cunoasterii de sine a mediului inconjurator etc.
Interventiile asistentei:
Pentru un pacient cu dificultate de a se imbraca si dezbraca pacientul sa cunoasca importanta satisfacerii nevoii (educam pacientul)
In cazul pacientului hemiplegic vom incepe imbracarea cu membrul bolnav apoi il vom imbraca pe cel sanatos iar dezbracarea se face invers.
Pacientul cu tulburari psihice sa-si recastige independenta de a se imbraca si dezbraca

Nevoia de a evita pericolele
Reprezinta nevoia de a fi protejat impotriva agresiunilor interne sau externe pentru mentinerea integritatii fizice si psihice.
Factori care influenteaza independenta:
Biologici: varsta (un adult percepe cu mult mai bine pericolulu), mecanismul de autoaparare(termoreglare, rezistenta la imbonaviri data de imunitatea naturala sau dobandita)
Psihologici: emotii, anxietate, stres
Sociologici: salubritatea mediului astfel un mediu sanatos ar necesita cateva conditii: o temperatura intre 18-25 de grade, umiditate 30-60%, spatii inchise cu luminozitate adecvata si zgomotul sa nu depaseasca 120 de decibeli, rolul social care implica masurile de protectie impotriva tuturor pericolelor in care individul sa fie responsabil si sa foloseasca cu responsabilitate resursele, organizarea sociala si masurile legale prevazute intr-o societate,prevenirea imbolnavirilor, metodele de educatie, clima, religia, cultura, educatia
Dependenta in satisfacerea nevoii:
Se poate referi la cateva probleme:
-vulnerabilitate fata de pericole
-afectarea fizica si psihica
-anxietate
-durere
-stare depresiva
-pierderea imaginii de sine
-frica
Vulnerabilitatea fata de pericole:
Manifestari de dependenta:
-predispozitie la accidente, raniri, caderi
-predispozitie la infectii, gripa, abcese
-predispozitie la imbolnaviri frecvente, fatigabilitate
-surmenaj
-comportament depresiv sau agresiv
Interventiile asistentei la un pacient cu vulnerabilitate fata de pericole:
Obiectiv: Pacientul sa beneficieze de un mediu de siguranta fara accidente si infectii
O: Pacientul sa fie echilibrat psihic
Alterarea integritatii fizice sau psihice:
Manifestari de dependenta:
-semne inflamatorii: roseata locala, durere, tumefactie, caldura, limitarea mobilitatii
-semne de insecuritate psihologica manifestate prin agitatie, iritatie, agresivitate, neincredere, frica si idei se suicid
Interventiile asistentei:
O: pacientul sa-si satisfaca nevoile in functie de starea de sanatate si de gradul de dependenta
O: Pacientul sa beneficieze de siguranta psihologica pentru inlaturarea starii de anxietate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu