joi, 15 martie 2012

BIOFIZICA 09.03.12


                        Aparatul RONTGEN    
     Foloseste radiatii electromagnetice de tip X, sau se mai numesc radiatii RONTGEN pentru a produce imaginea unuiobiect pe o suprafata aflata de obicei sub obiectul respective.

    Ce sunt radiatiile X?
     Radiatiile X numite mai tarziu Raze Rontgen , au fost descoperite in anul 1895 de catre fizicianul german Wilhelm Conrad Rontgen in mod intamplator in timp ce experimenta cu razele catodice (fasciculi de electroni) provenite de la un tub de sticla vidat cu 2 electrozi. 
               Razele X sunt radiatii electromagnetice,ionizante, invizibile, cu lungimi de unda cuprinse intre 0,1-100 A (angstrom).
              Datorita lungimii de unda mici, aceste radiatii sunt foarte penetrante putand trece prin diferite materiale cum ar fi corpul uman, lemnul, piesele metalice dar nu foarte groase.
              Radiatiile sunt absorbite de corpuri in functie de densitatea lor: cu cat densitatea e mai mare, cu atat razele sunt absorbite mai mult. Pe acest principiu se bazeaza radio-diagnosticul. De exemplu mana unui om sta pe o bucata de film fotografic (plansa de radiografie) negative, inca neexpus la radiatii si lumina. Prin mana omului se trimite pentru scurt timp un fascicul de radiatie X. Oasele fiind mai dense vor absorbi mai multa radiatie, deci vor aparea pe film ca fiind albe (se numeste opacitate costala); filmul se innegreste in partile expuse la radiatie.
               Aparatul Rontgen e compus din:
-          un tub radiogen(tub generator de radiatii RO)
-          un transformator de inalta tensiune pentru crearea unei diferente de potential intre electrolizii tubului
-          un transformator de joasa tensiune pentru incalzirea filamentului (respective a catodului tubului radiogen)
-          organe de reglaj si masura a tensiunii de accelerare a curentului anodic precum si a timpului de expunere la radiatii.


Aplicatii si utilizarea radiatiilor in medicina
1.In scop diagnostic
- se face radiografie osoasa in :suspiciuni de fracture,spondiloze, sinuzite
- radiografie de torace : in suspiciuni de pneumonii,cancere
- radiografia aparatului urinar : in suspiciune de litiaza renala (+- substanta de contrast)

2.In scop terapeutic(se numeste radioterapie)
     Termenul de radio-terapie se refera mai ales la radioterapia externa, denumita si radio-terapie transcutanata (adica strabatand pielea) in care sursa de radiatii e exterioara bolnavului si produce un fascicul care atinge tesuturile profunde abia dupa ce a traversat pielea si tesuturile superficiale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu