joi, 15 martie 2012

SOCIOLOGIE 12.03.12

1. Functia descriptiva rezulta din faptul ca cercetarile, lucrarile de sociologie incep prin a prezenta fenomenenel si procesele sociale mentionand dimensiunea, amploarea fenomenului, structura, evolutia.in timp precum si dispersia lor in spatiul geografic social. In literatura au existat preocupari de descriere a siocietatii chiar daca autorii nu au mentionat ca realizeaza o lucrare sociologica (ex:  Descrierea Moldovei de D. Cantemir). Din necesitatea de a descrie realitatea sociala s-a nascut chiar si o ramura distincta a sociologiei numita sociografia.
2. Functia explicativa
A cauta si a gasi care sunt cauzele sociale care generaza fenomenele studiate sau modificarile proceselor studiate
3. Functia aplicativa rezulta din faptul ca cele mai multe cercetari se realizeaza in scopul cunoasterii unor domenii ale socialului. Pentru cunoasterea dificultatilor si contradictiilor cu care se confrunta societatea, pentru a formula solutii de eliminare a acestor dificultati, sociologia ca stiinta s-a nasuct din necesitatea de a elimina anumite contradictii si dificultati din cadrul societatii. Ca urmare a functiei aplicative sociologia a fost tratata ca "inginerie sociala".
Incepand din anul 1930 in sociologia americana s-au dezvotat o multime de ramuri aplicative ale sociologiei (ex: sociologia muncii, industriala, educationala etc)
Sociologul nu este cel care ia decizii, el formuleaza  doar p
ropuneri privind optimizarea vietii sociale, intocmeste scenarii posibile in evolutia fenomenelor sociale.
4. Functia critica
Sociologia trebuie sa se orienteze in studiile sale catre acele domenii ale societatii care se confrunta cu greutati
5. Functia prognotica
Cunoscand cauzele care genereaza procesele sociale si fenomenele studiate, sociologul poate afla care sunt tendintele de viitor ale acestora.
6. Functia educativa  dervia din faptul ca majoritatea sociologilor isi desfasoara activitatea in institutii educationale (laboratoarele si scolile)

Sociologia colectivitatilor umane
I Colectivitati umane
1.Forme de asociere
Cele mai importante forme de asociere mentionate in sociologie sunt: multimea, colectivitatile statistice si sociale
-o multime de oameni este o colectie de indivizi care se afla in acelasi loc si in acelasi timp car nu au conexiuni unii cu altii (spital, cinema, piete, statii)
-colectivitatile statistice (categoriile sociale) sunt persoane clasificate impreuna pe baza unei particularitati comune (impartirea pe varste, profesie, venit)
-colectivitatea sociala: ansamblu de persoane reunite pentru a trai si/sau actiona in vederea realizarii unui scop comun indiferent daca acest scop a fost stabilit in mod voluntar de persoanele respective sau le-a fost impus.
2.Notiunea de grup social si caracteristicile sale definitorii
ex: familia, comnitati etnice, profesionale, clasele sociale,natiunea si altele
Definim grup uman un ansamblu de indivizi istoric constituit intre care exista diferite tipuri de interactiuni si relatii in vederea exercitarii unei actiuni comune.
Caracteristicile definitorii pentru un grup sunt:
-conditionarea sociala existenta in timp
-existenta unor relatii in interiorul grupului
-prezenta unor scopuri comune si a unor idealuri
-contactul sau concurenta cu alte grupuri
3.Clasificarea grupurilor sociale
Din punct de vedere cantitativ sau dupa dimensiunea lor avem grupuri mari (natiunea, clase sociale) si grupuri mici (familia, grupuri de studii, elevi)
Din punct de vedere calitativ sau dupa gradul interactiunilor avem grupuri primare (familia) si grupuri secundare (asociatiile profesionale)
Grupurile mari cuprind multe persoane care se cunosc doar superficial, stabilesc relatii mediate si oficiale
Grupurile mici au un numar restrans de persoane care stabilesc relatii directe realizandu-se astfel o buna cunoastere a membrilor
Dupa forma lor de solidaritate pot fi clasificate in grupuri teritoriale sau geografice (comunitatile urbane si rurale) grupuri sau comunitati de interese sau contractuale (echipele de la locul de munca) grupuri etnice si asociatiile voluntare
Dupa modul de construire sunt grupuri naturale care se constituie spontan (grupurile de prieteni si grupuri artificiale).
In functie de gradul de deschidere avem grupuri deschise si grupuri inchise
Ultimul criteriu analizat este apartententa individului la grup conform careia exista grupuri de apartenenta la care individul paritipa efectiv si grupul de referinta
II. Clasele sociale sau grupurile sociale mari
Grupul mare este o formatiune sociala bine definita structurata pe temelia unor retele  de norme si valori statusuri si roluri. El se deosebeste de grupul mic prinurmatoarele trasaturi:
-dimensiunile cantitative sporite atingand cifre de ordinul milioanelor
0accentuarea elementelor formale
Structura si stratificarea sociala
Prin structura sociala intelegem totalitatea grupurilor si a relatiilor intre grupurile umane care constituie o societate un sistem de legaturi stabile responsabile intrinseci rezultate din interdepnendenta grupurilor.
Prin relatiile pe care sle desfasoara grupurile umane realizeaza bazele stratificarii sociale
Stratificarea sociala este o distributie a indivizilor ce compun societatea sau a pozitiilor sociale pe care indivizii le ocupa intr-un sistem ierarhizat.
Clasa sociala este o forma de stratificare in care apartenenta la diferite grupuri sociale si relatiile intre acestea sunt determinate in primul rand pe criterii economice.
statusul exprima pozitia unei persoane in spatiul social.
Stratul a fost definit in mod uzual ca fiind compus din persoane care ocupa pozitii similare pe anumite scale evaluative.
III.Grupurile sociale mici
Grupul mic este un ansamblu de persoane intre care se stabilesc relatii recirpoce directe si statornice in cadrul unor activitati similare ce conduc la realizarea scopurilor relativ comune.
Structura grupului mic  consta din relatiile directe si relativ stabile dintre membrii sai. Numarul persoanelor care compun grupul mic variaza intre minim 2 sau 3 persoane si maxim 40. Limita aceasta maxima nu este strict precizata dar dincolo de ea este afectat caracterul direct al relatiilor.
Din perspectiva structurala grupul dispune de urmatoarele structuri semnificative:
a) Structura de comunicare
Ea sta la baza celorlalte structuri contribuind la mentinerea si stimularea lor
b) Structura cognitiva de intercunoastere
c) Structura socio-afectiva care poate fi formala sau informala.
Functii si procese la nivelul grupului mic
Principalele functii ale grupului mic sunt
-de integrare sociala a individului
-de reglare a comportamentului si a relatiilor cu semenii
-de securitate afectiva
Procesele care se manifesta in interiorul grupului mic sunt: stratificarea, repartitia trairilor afectiva, conducerea, competitia sau cooperarea.
Procesul stratificarii consta in dispunerea ierarhica a membrilor unui grup in functie de diverse criterii
IV. Familia ca si grup social primar
1.Interpretarea sociologica a familiei
In sociologie familia este considerata grupul social primar prin excelenta.
Definim familia ca fiind grup social in care membrii sunt legati prin raporturi de varsta , casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna coopereaza sub raport economic si au grija de copii. Familia este un grup social format dintr-un cuplu casatorit si copii acestora.
Casatoria e incheiata intre 2 indivizi  adulti fiind recunoscuta si aprobata social
Familia se distinge de alte grupuri umane prin trasaturi care-i sunt absolut proprii. Se admite in general ca ea:
-este unicul grup social caracterizat prin determinari naturale si biologice.
-este singurul grup intemeiat esential pe afectiune
-constituie cea mai mica societate umana, unitatea elementara, cea mai naturala si necesara, anterioara oricarui alt grup
-impaca respectul fata de traditie cu deschidere spre viitor, transmite experientele mostenite si face planuri pentru viitor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu