NURSING 16.10.2012
Ingrijirea bolnavului cu diabet
zaharat
Diabetul zaharat este o boala
metabolica cu evolutie cronica, transmisa genetic sau castigata in timpul
vietii, caracterizata prin perturbarea metabolismului glucidic insotita sau nu
de perturbarea altor metabolisme (lipidic, proteic, mineral)
Clasificarea actuala a diabetului
zaharat:
-diabet zaharat tip I
insulino-dependent, este caracteristic varstei tinere, 20% din cazuri aparand
sub varsta de 20 de ani
-diabetul zaharat tip II insulino-independent,
pacientii sunt tratati cu anti-diabetice orale. Nu depinde de insulina.
-diabetul zaharat gestational care
apare in timpul sarcinii intre a 24-a si a 28-a saptamana de sarcina si dispare
dupa nastere\
Masuri de profilaxie primara se
refera la reducerea numarului de cazuri noi de imbolnavire si consta in:
-dispensarizarea persoanelor cu
factori genetici potentiali
-dispensarizarea persoanelor cu
infectii ale pancreasului (virusul Urleian, virususl hepatitei)
-educarea populatiei in ceea ce priveste
consumul de glucide, mai ales glucidele rafinate
-educarea populatiei in ceea ce
priveste supraalimentarea, obezitatea, stresul, acestia fiind factori care
favorizeaza aparitia diabetului.
-educarea femeilor care au nascut
feti cu greutate de peste 5 kg sa monitorizeze glicemia, sa reduca glucidele
din alimentatie
-educarea tinerilor diabetici care
vor sa aiba copii sanatosi sa evite casatoriile cu parteneri diabetici.
Masuri de profilaxie secundara
-dispensarizarea bolnavilor cu diabet
zaharat pentru controale periodice de laborator si clinice.
-invatarea pacientului sa-si
administreze corect medicatia fie ca este vorba de medicatie orala sau
injectabila (insulina)
-invatarea pacientului despre regimul
alimentar destul de strict pe care trebuie sa il urmeze un diabetic
-invatarea pacientului sa evite
toxicele: alcoolul, fumatul
-invatarea pacientului sa evite
eforturile fizice mari, obezitatea
-invatarea pacientului sa-si
monitorizeze glicemia la domiciliu
Masuri de profilaxie tertiara
In cazul aparitiei unor complicatii
invalidate cum ar fi:
- arteriopatia diabetica care intr-un
final duce la obturarea vaselor de sange si intr-un final la amputare,
-retinopatia diabetica,
ajutam la readaptarea
individului in familie si in societate
Masuri de profilaxie
de gradul 4
In stadiile finale
ale bolii asigurarea unei morti demne, linistite
Evaluarea paraclinica
a diabetului:
*examene de laborator a sangelui:
-glicemia (Valorile
normale ale glicemiei 80-120mg/l)
In cazul unui diabet
zaharat la debut se face testul tolerantei la glucoza orala (TTGO)
Tehnica TTGO
Se recolteaza sange pentru glicemie AJ
(inainte de masa) dupa care se administreaza 75gr glucoza pulvis dizolvata in
200ml de apa.Dupa prima recoltare pacientul inghite glucoza. Timpul in care pacientul
inghite nu trebuie sa depaseasca 5 minute. La o ora si respectiv la 2 dupa
administrarea glucozei se recolteaza din nou sange pentru glicemie.
Se considera
diagnostic pozitiv atunci cand valorile glicemiei la 2 ore dupa administrarea
de glucoza este mai mic sau egal cu 200mg%.
-rezerva alcalina
care se recolteaza pe anticoagulant cu heparina. Valoarea normala e de
27mlEq(echivalenti)/litru si scade in diabetul zaharat decompensat.
-dozarea hemoglobinei
glicozilate (HbA1C) care se recolteaza la fel ca si hemograma pe vacutainere
specifice pentru hemograma cu anticoagulant EDTA si valoarea normala a
hemoglobinei glicozilate: 4-6,5% la adulti iar la copii pana la 6%. Glicata ne
arata controlul glicemiei in ultimele 6 luni.
*examene de laborator a urinei
-glicozuria care
arata prezenta glucozei in urina
Recoltarea
glicozuriei
Glicozuria se
recolteaza din urina colectata pe 24h din care se trimite la laborator
150-200ml dar pe bilet se noteaza intreaga cantitate de urina eliminata. In
diabetul decompensat va aparea glucoza pozitiva.
-dozarea corpilor
cetonici sau cetonuria care se recolteaza la fel, se eticheteaza si se trimite
la laborator la fel. Din aceeasi urina se poate cere si glicozurie si dozarea
corpilor cetonici
Prezenta corpilor
cetonici in urina o intalnim in coma diabetica si la pacientii cu varsaturi
multiple
*alte examene:
-ureea
-creatinina
-ionograma
Explorari functionale
utile bolnavului diabetic
-EKG
-Ecocordul
(Ecocardiografia)
-Ecografia si
radiografia renala
-Ecografia abdominala
(ficat, pancreas, colecist)
-Examenul fundului de
ochi pentru evidentierea modificarilor arterelor retiniene (retinopatia
diabetica)
-Examenul acuiatii
vizuale
-Oscilometria pentru
determinarea circulatiei periferice
-Ecodoppler arterial
al membrelor inferioare
-Examenul neurologic
pentru descoperirea polineuropatiei diabetice
Plan de ingrijire a
pacientului cu diabet zaharat
Culegerea de date si
circumstante de aparitie
-persoane cu risc
genetic
-persoane cu boli
care scad rezerva functionala a pancreasului
-persoane care fac
tratamente cu citostatice, imunosupresoare care inhiba sinteza insulinei
Manifestari de
dependenta (Semne si simptome)
-poliurie
-polidipsie
-polifagie
-scaderea ponderala
-astenie fizica si
intelectuala
-crampe musculare
-prurit in sfera
genitala si infectii genitale care nu raspund la tratamentele obisnuite
-manifestari de genul
plagi greu vindecabile, furunculoza
Diagnostice de
nursing
-alimentatie
inadecvata datorita polifagiei accentuate
-deshidratare
datorita poliuriei
-intoleranta la
activitate fizica si intelectuala datorita asteniei
-anxietate legata de complicatiile
bolii
Diagnostice
potentiale
-risc de infectii
-risc de complicatii
acute : coma hipoglicemica sau coma hiperglicemica
-risc de complicatii
cronice: scaderea acuitatii vizuale(retinopatie), lipsa de irigare in membrele
inferioare(arteriopatie diabetica care duce la gangrena), afecteaza rinichii
(nefropatie diabetica manifestare prin proteinurie)furnicaturi, arsuri, dureri,
hipersensibilitate cutanata care poate duce la ulceratii si gangrene
(neuropatie diabetica)
-risc de complicatii:
infectii virale sau microbiene din cauza imunitatii scazute
-risc de tulburari
digestive: diaree sau constipatie
-risc de tulburari
sexuale: impotenta la barbati si frigiditate la femei
Obiective
-mentinerea
echilibrului metabolismului glucidic
-pacientul sa se
alimenteze in raport cu nevoile sale cantitativ si calitativ pe 24h
-pacientul sa-si
recapete conditia fizica si intelectuala
-pacientul sa fie
hidratat corspunzator in functie de eliminare
-pacientul sa fie
constient de importanta regimului alimentar
-pacientul sa
cunoasca semnele de hipoglicemie, hiperglicemie
-pacientul sa fie
ferit de complicatii acute sau cornice
-sa se obtina un
echilibru psihic al pacientului
-in ingrijirea
pacientului sa se implice si familia daca este cazul
Interventii:
-asistenta
evalueaza nevoile cantitative si
calitative in functie de varsta, sex si stare fiziologica
-stabileste ratia
alimentara (indeosebi glucide care sa nu depaseasca 250 gr/24h la adult)
-numarul meselor la
diabetic: 3 mese principale si inca 2 gustari
Alimente interzise:
zahar si produse zaharoase, fructele uscate, prajiturile, siropuri, struguri
Alimente permise dar
cantarite: paine, cartofi, paste faionase
Alimente permise necantarite:
carne si produsele din carne, peste, oua, unele legume care au continut scazut
in glucide: varza, conopida, rosii
La prepararea
alimentelor se vor folosi indulcitori specifici pentru diabet: zaharina sau
ciclamat de sodiu
*recoltarea
produselor de sange si urina si administrarea medicatiei prescirse de medic:
insulina sau antidiabeticele orale.
Reguli pentru
administrarea insulinei:
Asistenta respecta cu
strictete masurile de asepsie, alterneaza locul de injectare.
*administreaza
medicatia adjuvanta prescrisa de medic: vitaminoterapia
-masoara si noteaza
zilnic functiile vitale, diureza, greutatea corporala, ale pacientului in foaia
de temperatura ale pacientului.
-evalueaza
manifestarile de deshidratare: pliu cutanat persistent, facies supta, ochi
incercanati, piele uscata, tensiune arteriala mica
-supravegheaza
tegumentele bolnavului si mucoasele sesizand manifestarile cutanate
-educa pacientul
privitor la pastrarea igienei personale corporale in general si a picioarelor
in special
In coma hiperglicemica(: tegumente uscate, calde rosii, respiratie acidotica) vom:
- administra insulina
pe cale subctuanata intravenoasa la intervalul stabilit,
-vom recolta periodic
sange pentru monitorizarea glicemiei,
-se va monitoriza
pulsul, tensiunea respiratia, revenirea constientei
-vom face
reechilibrarea hidroelectrolitica si acidobazica prin perfuzii cu ser
fiziologic, ringer sau bicarbonat de sodiu
vom ingriji
tegumentele si mucoasele pacientului comatos
Cauzele
hiperglicemiei pot fi:
-alimentatia
inadecvata
-episoadele
infectioase
-interventii
chirurgicale
Ingrijiri in coma hipoglicemica ( ameteli, tremuraturi, oboseala
marcata, astenie, transpiratii, tegumente reci si umede care manifestari se pot
inrautati ajungand pana la pierderea constiintei respectiv coma hipoglicemica)
-administram la
indicatia medicului solutii glucozate, hipertone, 10,20 sau chiar 33% in mod
repetat pana la revenirea din starea de coma sub controlul strict al glicemiei
-invatam pacientul sa
respecte regimul alimentar, sa cantareasca alimentele sa dozeze corect
insulina, sa manance la 15-30min dupa administrarea de insulina,
-invatam pacientul sa
recunoasca semnele initiale ale hipoglicemiei
Cauzele
hipoglicemiei:
-alimentatie slaba in
glucide,
-stres
-oboseala
-efort fizic
prelungit
-excesul de insulina
-dozare incorecta de
insulina
Pacientii vor fi
invatati sa isi controleze glicemia si glicozuria la domiciliu.
Controlul glicemiei
se poate face cu ajutorul unui aparat numit glucometru folosind sange capilar.
Pacientul va fi invatat cum sa foloseasca glucometrul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu