NURSING 11.10.2012(II)
Ingrijirea pacientului cu boli metabolice si de nutritie
Boli metabolice:
-diabet zaharat
-guta
Boli de nutritive
-slabirea
-obezitate
Bolile metabolice se datoreaza tulburarilor de metabolism ale
factorilor nutritive, boli care pot avea cauze endogene(vin din interiorul
organismului)-insuficienta de insuluina; cauze exogene cat si factori ereditari
si de constitutie
Disfunctiile endocrine se datoreaza si unor factori de risc cum ar
fi:
-sedentarismul
-fumatul
-stresul
METABOLISMUL
Organismul este un sistem deschis care face schimb de substanta si
energie cu mediul extern. Acest schimb permanent reprezinta defapt metabolismul
si incepe odata cu ingestia alimentelor si se termina cu eliminarea produsilor
neutilizabili.
Metabolismul glucidelor
Glucidele au in organism un rol energetic. In urma digestiei ajung
la nivelul intestinului subtire sub forma de monozaharide si se absorb in
sange. Concentratia glucozei in sange (glicemia) se mentine constanta prin
mecanismul de glico-reglare. Valorile normale 0.8-1.2 gr/l
Mecanismul de glico-reglare reprezinta echilibrul functional intre
actiunea factorilor hiperglicemianti (glucagonul, adrenalina hormonii
gluco-corticoizi secretati de suprarenale) si factorii hipoglicemianti
(insulina-hormon secretat de pancreas)
Metabolismul lipidelor
Lipidele au in organism rol energetic, plastic si functional. Ele se
absorb la nivelul intestinului subtire sub forma de acizi grasi, monogliceride,
cholesterol, fosfo-lipide. Reglarea metabolismului lipidic este facuta de:
-nevoile energetice ale organismului
-SNC
-hipofiza
-ficat
Metabolismul proteinelor
Proteinele au rol energetic, plastic si functional. Ele se absorb
sub forma de aminoacizi pe cale portala in ficat, de aici ajungand in
circulatia generala. De la acest nivel urmeaza sinteza de proteine (reinoirea
componentelor celulare, si catabolismul produsii de catabolism fiind ureea,
acidul uric, creatinia, ei fiind eliminate prin urina)
Reglarea metabolismului proteic este facuta de hormonul testosteron
, hormonii tiroidieni, rinichi, ficat si SNC.
Prevenirea bolilor de nutritie si metabolism se face prin:
1.Masuri de profilaxie primara:
-educatia cu privire la: alimentatie, sedentarism, factori de risc
ai obezitatii. Dispensarizarea persoanelor cu risc constitutional, asigurarea
unei alimentatii
2.Masuri de profilaxie secundara: pacientii cu obezitate vor fi
educati sa foloseasca unrefim alimentar hipocaloric
3. Masuri de profilaxie tertiara se adreseaza obezilor cu
complicatii cardiace, respiratorii sau pacientilor cu guta sau complicatii
renale pentru a preveni instalarea insuficientei renale cronice.
Pentru evaluarea metabolismului sunt necesare examene de laborator :
-din sange: glicemie, colesterol, trigliceride, acid uric, uree,
creatinina.
-Din urina ne intereseaza glucozuria, eliminarea de proteine si examenul simplu de urina pentru
determinarea acidului uric
-examenul radiologic ar fi util In guta evidentiind osteoporoza si
depunerile articulare si periarticulare de urati
-electrocardiograma este utila in cazul obezitatii si nu numai.
-masurarea greutatii corporale si stabilirea gradului de obezitate
sau a celui de subnutritie
Semne si simpotme posibile in
bolile de nutritie si metabolism
*Durerea articulara apare in
crizele de guta , durerea apare brusc, de obicei noaptea, este violenta, se
localizeaza la nivelul halucelui, frecvent unilateral fiind declansat prin
consum exagerat de alcool sau consum exagerat de carne (proteine). Durerea
poate sa dispara spontan sau dupa 4-8 zile de tratament si poate sa reapara la
intervale variabile.
*Tofi gutosi sunt depunerile
urice din articulatii si piele, mai frecvent coate, degete, pavilionul urechii.
*Modificari ale greutatii
corporale ideale in obezitate. Depasirea greutatii ideale cu 10-20%este obezitate
de gradul I, 20-30% gradul II si peste 30% gradul III.
Obezitatea poate fi:
- GINOIDA intalnita mai mult la
femei cu depuneri de grasime mai ales pe solduri, coapse, flancuri abdominale,
genunchi, coate si obezitate de tip
- ANDROID intalnita mai ales la
barbati cu depuneri accentuate de grasime in regiunea ceafa, gat, umeri,
abdomen superior.
In subnutritie greutatea corporala scade cu minim 15% din ideal, pliul cutanat este sub 4mm la barbati si 6mm la
femei la nivelul bratului
*Aspectul caracteristic al fetei la subnutriti:
paloare, buze uscate, ochi infundati in orbite, fata supta
*Modificari circulatorii: hipotensiune arterial si bradicardie in
cazul pacientilor subnutriti, hipertensiune arteriala, varice ale membrelor
inferioare intalnite la pacientii cu obezitate.
Ingrijirea pacientilor cu
obezitate:
Culegerea de date
Circumstante de aparitie: apare
mai des la persoanele de sex feminin mai ales in perioada de menopauza. Apare
mai des
-in mediul urban si
- la persoane cu obiceiuri
alimentare modificate: supraalimentatie, consum excesiv de dulciuri,
-la persoane cu risc
constitutional (obezitate la rudele de gradul I)
-la persoanele cu un stil de
viata nesanatos (consum de alcool)
Manifestari de dependenta (Semne
si simptome):
-crestere in greutate fata de
greutatea ideala.
-oboseala
-astenie
-dispnee
-hipertensiune arteriala
-prezenta varicelor la membrele
inferioare
-constipatie
Diagnostice de nursing (Probleme)
Mobilizare cu dificultate
datorita greutatii excesive
Intoleranta la activitatea fizica
datorita hipertensiunii arteriale
Alterarea tranzitului intestinal
datorita sedentarismului
Tulburari menstruale datorita
menopauzei
*Diagnostice potentiale
Risc de alterare a integritatii
tegumentelor
Risc de complicatii cardiace
Risc de complicatii respiratorii
Risc de artroze gonartroze
coxartroze spondiloze
Risc de alterare a altor
metabolisme (glucidic, lipidic)
Pierderea imaginii corporeale si
a stimei de sine
Obiective
Pacientul sa ajunga la o greutate
ideala in functie de sex si varsta
Pacientul sa aiba o buna
mobilitate
Pacientul sa se poata autoingriji
pentru a-si mentine tegumentele si mucoasele integre si curate
Pacientul sa aibe o buna
circulatie, respiratie, excretie
Prevenirea complicatiilor posibile
Interventii
Asistenta stabileste un regim
alimentar hipocaloric (aproximativ 1000 de calorii/zi pentru un pacient cu
activitate obisnuita si hipocaloric cu 400-800 calorii/zi pentru un pacient
imobilizat) Se reduc din alimentatie produsele rafinate (ciocolata, cacao,
frisca, unt, carne, conserve, branzeturi grase) se poate consuma fara
restrictie fructe si legume proaspete, carne slaba, oua fierte tari, lichide
neindulcite. Se indica activitatea fizica: exercitii fizice moderate, mers pe
jos 60-90 min/zi, practicarea de sporturi,evitarea eforturilor fizice mari,
sporadice, care sporesc apetitul. Masurarea zilnica a greutatii pacientului si
notarea acesteia in foaia de temperatura.
Administrarea tratamentului
medicamentos cu actiune de stimulare a catabolismului si diurezei. Postul
absolut este recomandat numai in coditii de spital sub supraveghere medicala. In
cazul interventiilor chirurgicale estetice asistenta pregateste pacientul
pentru interventia chirurgicala.
Ingrijirea pacientului
subponderal
Slabirea este o stare patologica
atunci cand scaderea este cu peste 15-20%din greutatea ideala reducandu-se ca
urmare masa de tesut adipos si muscular. Forma cea mai grava a slabirii este
casexia.Slabirea este cauzata fie de reducerea aprotului alimentar fie de
cresterea consumului energetic. Secundar slabirea se poate instala in urma unei
boli endocrine, psihice, alcoolism, tumori. Sunt 2 tipuri de slabire:
-tipul stenic cand persoana isi
pastreaza vigoarea
-tipul astenic care este slabirea
propriu-zisa ca boala
Culegerea de date
Circumstante de aparitie:
-la copii in perioada de crestere
excesiva
-in aport alimentar scazut
-in aport fizic intens cu aport
alimentar mediu
-la persoane cu tulburari de
deglutitie, de masitcatie
-la persoane cu diferite tulburari endocrine (basedow)
Semne si simptome
-astenie
-scadere in greutate
-uscaciunea tegumentelor
-edeme
-plagi nevindecabile
-bradicardie
-hipotensiune arteriala
Diagnostice de nursing
Intoleranta la efort fizic
datorita scaderii in greutate
Tulburari circulatorii
*Diagnostice potentiale
Risc de scadere a afectivitatii
Risc crescut fata de infectii
respiratorii
Risc de complicatii
Obiective
Pacientul sa-si recapete pofta de
mancare si sa recupereze deficitul ponderal.
Pacientul sa-si redobandeasca
forta fizica, starea de bine fizica si psihica
Sa se previna aparitia
complicatiilor infectioase sau de alta natura
Interventii
Administreaza tratamentul
prescris de medic, anabolizante cum ar fi Steranabol sau Decanofort
intramuscular care cresc apetitul
Ingrijirea pacientului cu guta
Guta este caracterizata prin
hiperuricemie-depuneri urice in articulatii si leziuni viscerale (afectari
renale)
Cauzele bolii
Scaderea eliminarii renale de
acid uric sau hiperproductie de acid uric ori supraalimentatie proteica (carne,
mezeluri)
Culegerea de date
Circumstante de aparitie:
Persoane cu alimentatie bogata in
proteine mai ale carne si viscere.
Manifestari de dependenta (Semne
si simptome)
Durere care apare de obicei pe
timpul noptii, brusc, violent, insuportabil. Zona articulara are coloratie
violacee, caldura locala, febra, frison, tahicardie si uneori varsaturi.
Problemele dispar ziua revenind
noaptea, prinzand si alte articulatii.
In stadiul cronic durerea reapare
la intervale variabile. Apar tofii gutosi, iar analizele de laborator ca uree,
acid uric, creatinina sunt modificate. Apar si anchilozele articulare.
Diagnostice de nursing
-Disconfort datorita durerii.
-Hipertermie datorita inflamatiei
-Alterarea integritatii
tegumentelor datorita tofilor gutosi
-Mobilitate redusa datorita
durerii
*Diagnostice potentiale
-Risc de deshidratare datorita
hipertermiei
-Risc de invaliditati
-Risc de complicatii cum ar fi
litiaza renala urica
Obiective
Pacientul sa prezinte un bun
echilibru al metabolismului proteinelor
Pacientul sa cunoasca si sa
respecte regimul alimentar prescris
Sa se previna complicatiile bolii
Interventii
In perioada acuta a gutei se
recomanda repaus la pat, aplicarea de comprese locale reci, imobilizarea
articulatiei, alimentatie predominant lacto-fainos-vegetariana hipocalorica cu
un aport mai mare de lichide.
Administrarea tratamentului
prescris Colchicin in doze regresive. Se mai administreaza antiinflamatoare
nesteroide: indometacin.
In faza cronica a gutei se
respecta regimul alimentar, consumul de lichide de 2l/zi. Se recolteaza sange
si urina pentru examenul de laborator, se administreaza tratamentul
medicamentos de inhibare a sintezei acidului uric (pentru a impiedica sinteza
acidului uric se da Milurit).
Nevoi afectate:
-nevoia de a se misca
-nevoia de a se odihni
-nevoia de a avea o buna
temperatura
-nevoia de a pastra tegumente si
mucoase integre si curate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu