CURS I
Analiza
semnelor si simptomelor a bolilor metabolilor metabolice si de nutritie
Semne si
simptome prezente in bolile metabolice
-urcarea sau
scaderea in greutate
-polifagie
-poliurie
-polidipsie
-inapetenta
(lipsa poftei de mancare)
-astenie fizica
-transpiratii
-dureri
articulare si musculare
-modificari
ale tensiunii arteriale
-tulburari
de tranzit intestinal
-xsantone si
xantilasme
Ingrijirea
pacientului cu boli metabolice si de nutritie
Boli
metabolice se datoresc in principal tulburarilor de metabolism si factrilor
nutritivi. Aceste dereglari au urmatoarele cauze:
-endogene
-exogene
-cauze mixte
-factori
ereditari constitutionali
Disfunctia
endocrina influeneaza metabolismul nutritiv al organismului la unii factori de
risc precum:
-sedentarismul
(nu face activitate fizica, nu face nimic, nu are chef de nimic)
-fumatul
-stresul
-tulburari
hormonale
In unele
boli exista o nelamurire intre unele alimente consumate, arderea lor in
organism si cheltuielile de energie in sensul unui consum crescut in raport cu
cheltuielile unui aport scazut de alimente (subnutriti)
Metabolismul
Organismul
este un sistem deschis care face schimb de substante cu mediul extern.
Metabolismul
incepe odata cu ingestia alimentelor si sfarseste cu excretia produsilor neutilizabili
1. Metabolismul
glucidelor=este compus din molecule organice CHO2 si sunt de 3 tipuri:
-monozaharide
-dizaharide
-polizaharide
a.
Monozaharidele-sunt glucide simple cu aceeasi formula
ex: glucoza,
galactoza, fructoza dar proprietati diferite (pentoze, hexoze)
-acest tip
de glucide reprezinta principala sursa de energie fiind oxidate in celule
pentru sustinerea functiilor vitale
b.Dizaharidele-sunt
molecule rezultate prin condensarea a doua glucide simple
ex:maltoza
(2 molecule de glucoza sau o molecula de galactoza si o molecula de glucoza
c.Polizaharidele-sunt
formate prin condensarea unui numar foarte mare de molecule de glucoza. Este
forma sub care sunt depozitate glucidele in celule (ex: amidon, glicogen)
Glucidele au
in organism rol energetic. In urma ingestiei, ele ajung la nivelul intestinului
subtire sub forma de monozaharide si apoi se absorb
Concentratia
glucozei in sange reprezinta glicemia care se mentine constanta intre 80-120
mg/l prin mecanismul de glicoreglare,reprezentand echilibrul functional intre
actiunea factorilor hiperglicemianti si ai celor hipoglicemianti.
Factorii
hiperglicemiati:
-glucogenul-
reprezentand hormonul celulelor alfa la nivelul pancreasului
-adrenalina
-hormonii
glucocorticoizi ai suprarenalei
-hormonul
somatotrop al hipofizei (STH)
-tiroxina
Factorii
hipoglicemiati
-insulina:
hormonul celulelor beta ale pancreasului
Pentru
degradarea completa a unui gram de glucoza se elibereaza 680 de
kcalorii/energii
2.Metabolismul
lipidelor
Lipidele
sunt moelcule organice insolubile in apa, utilizate de celule ca sursa de
energie si materiale de constructii
In
numeroasele legaturi de CH pe care le contin lipidele inchid o mare cantitate
de energie (arderea unui gram de lipide elibereeaza de 2 ori mai multa energie
decat arderea unui gram de glucide)
a.
Acizii grasi pot fi:
-nesaturati
(de origine vegetala: margarina, ulei, in)
-saturati
(de origine animala: unt, untura)\
Dietele
bogate in grasimi de origine animala sunt bogate in acizi grasi saturati
incriminati in declansarea bolilor cardio-vasculare
b.
Glicerolul: contine 3 grupari polare de OH care
se face solubil in apa:
-pentru
formarea grasimilor fiecare grupare de OH din glicerol reactioneaza cu cate o
grupare acida din acidul gras motiv pentru care lipidele sunt numite trigliceride
(TGL)
Alte grupe
imporante de grasimi sunt:
-fosfolipidele
care intra in constituirea membranei celulare
-steroizii:
sunt materie prima pentru sinteza unor hormoni
3.
Metabolismul proteinelor
Proteinele
sunt substante macromoleculare formate din aminoacizi in a caror structuri
intra mii de aminoacizi
Functii:
-de
structura (plastica)
Ex: celula
osoasa-oseina, epiderma- cheratina, tesutul conjunctiv-condrina,
muschi-actina,mizoina
-cu rol
enzimatic (catalizatori enzimatici)
Ex: amilaza
salivara, pepsina gastrica, lipaza pancreatica
-cu rol
respirator: aici intervine hemoglobina, adica transforma O2 in CO2
- cu rol in
contractia musculara
Ex:muschii-actina
si miozina
-cu rol de
aparare: intervin anticorpii si imunoglobulinele
Proteinele
au rol:
-plasmatic
-energetic
-functional
Proteinele
se absorb sub forma de aminoacizi pe cale portala in ficat si sub forma de
acizi in circulatia generala
Produsii de
catabolism azotati sunt:
-ureea
-acidul uric
-ceatinina
Reglarea metabolismului proteic este data de:
-hormonul
testosteron
-hormonii
glicocorticoizi
-hormonii
tiroidieni
CURS II
Educatia
pentru sanatate si prevenirea bolilor de nutritie si metabolism
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu