NURSING 09.10.2012
Procesul de Nursing
Este un proces de rezolvare a problemelor de sanatate si a nevoilor fundamentale de ingrijire. El are baze stiintifice si ofera o metoda de stabilire a standardelor de ingrijire pe baza unor protocoale de ingrijiri.
Protocolul de ingrijire pe specialitati de nursing devine un obiectiv prioritar al activitatii asistentilor medicali. La noi in tara exista elaborat un ghid de nursing de catre ordinul asistentilor medicali dar pe langa acest ghid fiecare sectie mai are nevoie sa elaboreze protocoale de ingrijiri conform cu specificul sectiei.
Ghidurile de practica medicala vizeaza ameliorarea calitatii actului medical. Ameliorarea calitatii actului medical se face prin reducerea unor inerventii ineficiente si prin recomandarea celui mai bun tratament cu un risc minim si la un pret acceptabil
Evolutia procesului de nursing
Procesul de nursing sub influenta schimbarilor sociale a evoluat ajungand in prezent sa devina o metoda stiintifica de lucru a asistentei medicale. Daca initial s-a pus accent pe ingrijirea persoanelor bolnave in prezent se insista pe mentinerea unei stari de sanatate corespunzatoare, cat si pe preventie.
Termenul de proces de nursing a fost utilizat prima data in 1955.
Caracteristicile procesului de nursing
Procesul de nursing este:
-un proces organizat si planificat;
-un proces dinamic in fiecare etapa putand obtine noi date despre pacient;
-un sistem ciclic (etapele procesului de nursing sunt in inter-relatie)
-o metoda rationala de calificare si promovare a interventiilor individualizate
-o metoda stiintifica de rezolvare a problemelor actuale si potentiale ale pacientului
-se poate pune in actiune prin utilizarea planului de nursing
Un plan de nursing cuprinde:
1.anamneza sau colectarea datelor
2.diagnosticul de nursing
3.planificarea sau planuri/scopuri de ingrijire (obiective)
4.implementarea/punerea in practica (interventii autonome si delegate)
5.evaluarea
Procesul privit ca intreg este ciclic per ansamblu.
Scopul procesului de nursing
Este de a obtine o stare de sanatate mai buna pentru individ, familie, si comunitate.
Avantajele procesului de nursing pentru persoana care acorda ingrijiri:
-permite luarea deciziilor pentru rezolvaarea problemelor pacientului
-evidentiaza legalitatea actiunilor
-creste profesionalismul
-creste responsabilitatea
-da satisfactie muncii
Avantajele procesului de nursing pentru pacient:
-pacientul beneficiaza de ingrijiri de calitate in functie de nevoi
-are asigurata continuitatea ingrijirilor, planul fiind accesibil echipei de sanatate care oricand are nevoie de un reper poate sa se informeze
-determina pacientul sa participe la ingrijiri si sa se preocupe de obtinerea unei stari de sanatate mai bune
1. Anamneza sau Culegerea datelor
Incepe odata cu primul contact al pacientului cu un serviciu de sanatate, si se continua pe toata perioada ingrijirilor. Informatiile culese trebuie sa fie complete, concise si pot fi consemnate in termeni stiintifici. Culegerea datelor se refera la informatii generale: nume, prenume, varsta, sex, stare civila etc; probleme de sanatate anterioara, starea de sanatate a familiei, comportamente fata de starea de sanatate-increderea in sistemul de sanatate, obisnuitele igienice si alimentare, de viata si de consumuri; profilul psiho-social si cultural-mediul, cultura, influente culturale, capacitatea de concentrare a pacientului, profilul spiritual; problema de sanatate actuala, examenul pe aparate si sisteme, examinari paraclinice: radiologie, endoscopie, analize de laborator
Pentru obtinerea informatiilor se poate intervieva pacientul-care este considerat sursa principala pentru furnizare de date; familia si persoanele din jurul familiei, medicul si echipa de sanatate, documentele medicale (foaia de observatie, carnetul de sanatate etc)
Datele obtinute pot fi subiective (cele percepute si descrise de pacient) si obiective (cele descoperite de asistenta cu ajutorul simturilor: functiile vitale, greutatea, inaltimea, schimbari fizice sau de comportament). De asemenea informatiile culese pot fi constante (grupa sanguina, inaltimea, Rh+/-) sau variabile (temperatura, greutatea)
Tipuri de interviu:
-direct sau inchis: interviul in care sunt utilizate intrebarile inchise (raspunsul este "da" si "nu")
-indirect sau deschis: da posibilitatea unui raspuns mai amplu din partea pacientului
Evaluarea clinica a pacientului sau observarea
Asistenta poate utiliza doua forme de observare:
-observarea intentionata care este planificata si controlata
-observarea neintentionata care trebuie utilizata in orice situatie deoarece aparitia oricarui lucru nou in mediul pacientului atrage dupa sine noi probleme pentru pacient
Examenul fizic al pacientului
Vizeaza obtinerea datelor obicetive pentru determinarea problemelor fizice ale pacientului. Trebuie respectata intimitatea pacientului, confortul si respectul pentru pacient. Tehnicile clasice utilizate de asistenta sunt: inspectia (examinarea vizuala a pacientului: modificari de tegument etc.), auscultatia(ascultarea sunetelor scoase de organism. Se poate face direct cu urechea sau indirect cu stetoscopul), palparea (examinare tactila cu care putem sesiza: temperatura, malformatii, distensii, inclusiv pulsul).
Validarea si organizarea datelor colectate
Validarea este procesul de cofirmare si verificare a datelor obtinute. De obicei validarea este necesara atunci cand exista o discrepanta intre datele obiective si cele subiective. Organizarea datelor culese consta in gruparea lor in asa fel incat sa putem identifica problemele actuale ale pacientului si cele potentiale
2. Diagnosticul de nursing sau manifestari de dependenta
Ofera asistenelor un limbaj comun pentru identificarea problemelor, alegerea interventiilor precum si evaluarea rezultatelor.
Utilizarea termenului de diagnostic de nursing incurajeaza asistenta sa initieze interventii independente si sa efectueze cercetari asupra activitatii care urmeaza sa fie implementata in functie de diagnosticul de nursing. Pentru punerea in practica a diagnosticelor de nursing este nevoie de munca, de studiu si de deschidere din partea asistentelor
Elaborarea diagnosticului presupune prelucrarea datelor culese si identificarea problemelor. In enuntul diagnosticului de nursing se fac conexiuni intre problemele de sanatate ale pacientului si factorii de risc sau factorii etiologici astfel factorii cauzali se includ in formularea diagnosticului (ex:"mobilitate inadecvata" este un diagnostic care nu sugereaza directia interventiilor deoarece nu am dat cauza pe cand "imobilizare fizica legata de o afectiune neuromusculara" sugereaza directia interventiilor pe care le vom lua) Exista o lista de diagnostice de nursing acceptate. Diagnosticul de nursing poate fi un diagnostic actual si un diagnostic potential.
*Diagnosticul actual curpinde doua elemente: problema actuala si factorii etiologici intre cele doua folosindu-se expresia "legat de" sau "datorita".
Ex de diagnostic actual: "Disconfort legat de durere", "Perturbarea imaginii corporale datorita pierderea unui membru", "Anxietate legat de apropierea unei interventii chirurgicale"
*Diagnostic potential poate fi enuntat cunoscand istoricul pacientului, cunoasterea complicatiilor bolii si experienta asistentei.
Ex de diagnostic potential: "Potential de alterare a respiratiei datorita fumatului excesiv", "Risc de infectie"
Erori in formularea diagnosticului:
-nu se utilizeaza terminologia medicala
-nu se plaseaza factorii cauzali inaintea raspunsului pacientului
-nu se formuleaza elaborari pretentioase fara sens ci dimpotriva diagnosticul de nursing trebuie sa fie un enunt clar si concis a problemelor pacientului, este specific pentru fiecare pacient in parte, orienteaza asistenta spre interventii specifice, ajuta comunicarea asistentei cu ceilalti membri ai echipei de sanatate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu