duminică, 28 octombrie 2012

NURSING 16.10.2012


NURSING 16.10.2012

Ingrijirea bolnavului cu diabet zaharat
Diabetul zaharat este o boala metabolica cu evolutie cronica, transmisa genetic sau castigata in timpul vietii, caracterizata prin perturbarea metabolismului glucidic insotita sau nu de perturbarea altor metabolisme (lipidic, proteic, mineral)
Clasificarea actuala a diabetului zaharat:
-diabet zaharat tip I insulino-dependent, este caracteristic varstei tinere, 20% din cazuri aparand sub varsta de 20 de ani
-diabetul zaharat tip II insulino-independent, pacientii sunt tratati cu anti-diabetice orale. Nu depinde de insulina.
-diabetul zaharat gestational care apare in timpul sarcinii intre a 24-a si a 28-a saptamana de sarcina si dispare dupa nastere\

Masuri de profilaxie primara se refera la reducerea numarului de cazuri noi de imbolnavire si consta in:
-dispensarizarea persoanelor cu factori genetici potentiali
-dispensarizarea persoanelor cu infectii ale pancreasului (virusul Urleian, virususl hepatitei)
-educarea populatiei in ceea ce priveste consumul de glucide, mai ales glucidele rafinate
-educarea populatiei in ceea ce priveste supraalimentarea, obezitatea, stresul, acestia fiind factori care favorizeaza aparitia diabetului.
-educarea femeilor care au nascut feti cu greutate de peste 5 kg sa monitorizeze glicemia, sa reduca glucidele din alimentatie
-educarea tinerilor diabetici care vor sa aiba copii sanatosi sa evite casatoriile cu parteneri diabetici.
Masuri de profilaxie secundara
-dispensarizarea bolnavilor cu diabet zaharat pentru controale periodice de laborator si clinice.
-invatarea pacientului sa-si administreze corect medicatia fie ca este vorba de medicatie orala sau injectabila (insulina)
-invatarea pacientului despre regimul alimentar destul de strict pe care trebuie sa il urmeze un diabetic
-invatarea pacientului sa evite toxicele: alcoolul, fumatul
-invatarea pacientului sa evite eforturile fizice mari, obezitatea
-invatarea pacientului sa-si monitorizeze glicemia la domiciliu
Masuri de profilaxie tertiara
In cazul aparitiei unor complicatii invalidate cum ar fi:
- arteriopatia diabetica care intr-un final duce la obturarea vaselor de sange si intr-un final la amputare,
-retinopatia diabetica,
ajutam la readaptarea individului in familie si in societate
Masuri de profilaxie de gradul 4
In stadiile finale ale bolii asigurarea unei morti demne, linistite
Evaluarea paraclinica a diabetului:
*examene de laborator a sangelui:
-glicemia (Valorile normale ale glicemiei 80-120mg/l)
In cazul unui diabet zaharat la debut se face testul tolerantei la glucoza orala (TTGO)
Tehnica TTGO
 Se recolteaza sange pentru glicemie AJ (inainte de masa) dupa care se administreaza 75gr glucoza pulvis dizolvata in 200ml de apa.Dupa prima recoltare pacientul inghite glucoza. Timpul in care pacientul inghite nu trebuie sa depaseasca 5 minute. La o ora si respectiv la 2 dupa administrarea glucozei se recolteaza din nou sange pentru glicemie.
Se considera diagnostic pozitiv atunci cand valorile glicemiei la 2 ore dupa administrarea de glucoza este mai mic sau egal cu 200mg%.
-rezerva alcalina care se recolteaza pe anticoagulant cu heparina. Valoarea normala e de 27mlEq(echivalenti)/litru si scade in diabetul zaharat decompensat.
-dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1C) care se recolteaza la fel ca si hemograma pe vacutainere specifice pentru hemograma cu anticoagulant EDTA si valoarea normala a hemoglobinei glicozilate: 4-6,5% la adulti iar la copii pana la 6%. Glicata ne arata controlul glicemiei in ultimele 6 luni.
*examene de laborator a urinei
-glicozuria care arata prezenta glucozei in urina
Recoltarea glicozuriei
Glicozuria se recolteaza din urina colectata pe 24h din care se trimite la laborator 150-200ml dar pe bilet se noteaza intreaga cantitate de urina eliminata. In diabetul decompensat va aparea glucoza pozitiva.
-dozarea corpilor cetonici sau cetonuria care se recolteaza la fel, se eticheteaza si se trimite la laborator la fel. Din aceeasi urina se poate cere si glicozurie si dozarea corpilor cetonici
Prezenta corpilor cetonici in urina o intalnim in coma diabetica si la pacientii cu varsaturi multiple
*alte examene:
-ureea
-creatinina
-ionograma

Explorari functionale utile bolnavului diabetic
-EKG
-Ecocordul (Ecocardiografia)
-Ecografia si radiografia renala
-Ecografia abdominala (ficat, pancreas, colecist)
-Examenul fundului de ochi pentru evidentierea modificarilor arterelor retiniene (retinopatia diabetica)
-Examenul acuiatii vizuale
-Oscilometria pentru determinarea circulatiei periferice
-Ecodoppler arterial al membrelor inferioare
-Examenul neurologic pentru descoperirea polineuropatiei diabetice

Plan de ingrijire a pacientului cu diabet zaharat
Culegerea de date si circumstante de aparitie
-persoane cu risc genetic
-persoane cu boli care scad rezerva functionala a pancreasului
-persoane care fac tratamente cu citostatice, imunosupresoare care inhiba sinteza insulinei
Manifestari de dependenta (Semne si simptome)
-poliurie
-polidipsie
-polifagie
-scaderea ponderala
-astenie fizica si intelectuala
-crampe musculare
-prurit in sfera genitala si infectii genitale care nu raspund la tratamentele obisnuite
-manifestari de genul plagi greu vindecabile, furunculoza
Diagnostice de nursing
-alimentatie inadecvata datorita polifagiei accentuate
-deshidratare datorita poliuriei
-intoleranta la activitate fizica si intelectuala datorita asteniei
-anxietate legata de complicatiile bolii
Diagnostice potentiale
-risc de infectii
-risc de complicatii acute : coma hipoglicemica sau coma hiperglicemica
-risc de complicatii cronice: scaderea acuitatii vizuale(retinopatie), lipsa de irigare in membrele inferioare(arteriopatie diabetica care duce la gangrena), afecteaza rinichii (nefropatie diabetica manifestare prin proteinurie)furnicaturi, arsuri, dureri, hipersensibilitate cutanata care poate duce la ulceratii si gangrene (neuropatie diabetica)
-risc de complicatii: infectii virale sau microbiene din cauza imunitatii scazute
-risc de tulburari digestive: diaree sau constipatie
-risc de tulburari sexuale: impotenta la barbati si frigiditate la femei
Obiective
-mentinerea echilibrului metabolismului glucidic
-pacientul sa se alimenteze in raport cu nevoile sale cantitativ si calitativ pe 24h
-pacientul sa-si recapete conditia fizica si intelectuala
-pacientul sa fie hidratat corspunzator in functie de eliminare
-pacientul sa fie constient de importanta regimului alimentar
-pacientul sa cunoasca semnele de hipoglicemie, hiperglicemie
-pacientul sa fie ferit de complicatii acute sau cornice
-sa se obtina un echilibru psihic al pacientului
-in ingrijirea pacientului sa se implice si familia daca este cazul
Interventii:
-asistenta evalueaza  nevoile cantitative si calitative in functie de varsta, sex si stare fiziologica
-stabileste ratia alimentara (indeosebi glucide care sa nu depaseasca 250 gr/24h la adult)
-numarul meselor la diabetic: 3 mese principale si inca 2 gustari
Alimente interzise: zahar si produse zaharoase, fructele uscate, prajiturile, siropuri, struguri
Alimente permise dar cantarite: paine, cartofi, paste faionase
Alimente permise necantarite: carne si produsele din carne, peste, oua, unele legume care au continut scazut in glucide: varza, conopida, rosii
La prepararea alimentelor se vor folosi indulcitori specifici pentru diabet: zaharina sau ciclamat de sodiu
*recoltarea produselor de sange si urina si administrarea medicatiei prescirse de medic: insulina sau antidiabeticele orale.
Reguli pentru administrarea insulinei:
Asistenta respecta cu strictete masurile de asepsie, alterneaza locul de injectare.
*administreaza medicatia adjuvanta prescrisa de medic: vitaminoterapia
-masoara si noteaza zilnic functiile vitale, diureza, greutatea corporala, ale pacientului in foaia de temperatura ale pacientului.
-evalueaza manifestarile de deshidratare: pliu cutanat persistent, facies supta, ochi incercanati, piele uscata, tensiune arteriala mica
-supravegheaza tegumentele bolnavului si mucoasele sesizand manifestarile cutanate
-educa pacientul privitor la pastrarea igienei personale corporale in general si a picioarelor in special
In coma hiperglicemica(: tegumente uscate, calde rosii, respiratie acidotica) vom:
- administra insulina pe cale subctuanata intravenoasa la intervalul stabilit,
-vom recolta periodic sange pentru monitorizarea glicemiei,
-se va monitoriza pulsul, tensiunea respiratia, revenirea constientei
-vom face reechilibrarea hidroelectrolitica si acidobazica prin perfuzii cu ser fiziologic, ringer sau bicarbonat de sodiu
vom ingriji tegumentele si mucoasele pacientului comatos
Cauzele hiperglicemiei pot fi:
-alimentatia inadecvata
-episoadele infectioase
-interventii chirurgicale
Ingrijiri in coma hipoglicemica ( ameteli, tremuraturi, oboseala marcata, astenie, transpiratii, tegumente reci si umede care manifestari se pot inrautati ajungand pana la pierderea constiintei respectiv coma hipoglicemica)
-administram la indicatia medicului solutii glucozate, hipertone, 10,20 sau chiar 33% in mod repetat pana la revenirea din starea de coma sub controlul strict al glicemiei
-invatam pacientul sa respecte regimul alimentar, sa cantareasca alimentele sa dozeze corect insulina, sa manance la 15-30min dupa administrarea de insulina,
-invatam pacientul sa recunoasca semnele initiale ale hipoglicemiei
Cauzele hipoglicemiei:
-alimentatie slaba in glucide,
-stres
-oboseala
-efort fizic prelungit
-excesul de insulina
-dozare incorecta de insulina
Pacientii vor fi invatati sa isi controleze glicemia si glicozuria la domiciliu.
Controlul glicemiei se poate face cu ajutorul unui aparat numit glucometru folosind sange capilar. Pacientul va fi invatat cum sa foloseasca glucometrul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu