joi, 11 octombrie 2012

NURSING 11.10.2012(II)


NURSING 11.10.2012(II)

Ingrijirea pacientului cu boli metabolice si de nutritie
Boli metabolice:
-diabet zaharat
-guta
Boli de nutritive
-slabirea
-obezitate
Bolile metabolice se datoreaza tulburarilor de metabolism ale factorilor nutritive, boli care pot avea cauze endogene(vin din interiorul organismului)-insuficienta de insuluina; cauze exogene cat si factori ereditari si de constitutie
Disfunctiile endocrine se datoreaza si unor factori de risc cum ar fi:
-sedentarismul
-fumatul
-stresul

METABOLISMUL
Organismul este un sistem deschis care face schimb de substanta si energie cu mediul extern. Acest schimb permanent reprezinta defapt metabolismul si incepe odata cu ingestia alimentelor si se termina cu eliminarea produsilor neutilizabili.
Metabolismul glucidelor
Glucidele au in organism un rol energetic. In urma digestiei ajung la nivelul intestinului subtire sub forma de monozaharide si se absorb in sange. Concentratia glucozei in sange (glicemia) se mentine constanta prin mecanismul de glico-reglare. Valorile normale 0.8-1.2 gr/l
Mecanismul de glico-reglare reprezinta echilibrul functional intre actiunea factorilor hiperglicemianti (glucagonul, adrenalina hormonii gluco-corticoizi secretati de suprarenale) si factorii hipoglicemianti (insulina-hormon secretat de pancreas)
Metabolismul lipidelor
Lipidele au in organism rol energetic, plastic si functional. Ele se absorb la nivelul intestinului subtire sub forma de acizi grasi, monogliceride, cholesterol, fosfo-lipide. Reglarea metabolismului lipidic este facuta de:
-nevoile energetice ale organismului
-SNC
-hipofiza
-ficat
Metabolismul proteinelor
Proteinele au rol energetic, plastic si functional. Ele se absorb sub forma de aminoacizi pe cale portala in ficat, de aici ajungand in circulatia generala. De la acest nivel urmeaza sinteza de proteine (reinoirea componentelor celulare, si catabolismul produsii de catabolism fiind ureea, acidul uric, creatinia, ei fiind eliminate prin urina)
Reglarea metabolismului proteic este facuta de hormonul testosteron , hormonii tiroidieni, rinichi, ficat si SNC.

Prevenirea bolilor de nutritie si metabolism se face prin:
1.Masuri de profilaxie primara:
-educatia cu privire la: alimentatie, sedentarism, factori de risc ai obezitatii. Dispensarizarea persoanelor cu risc constitutional, asigurarea unei alimentatii
2.Masuri de profilaxie secundara: pacientii cu obezitate vor fi educati sa foloseasca unrefim alimentar hipocaloric
3. Masuri de profilaxie tertiara se adreseaza obezilor cu complicatii cardiace, respiratorii sau pacientilor cu guta sau complicatii renale pentru a preveni instalarea insuficientei renale cronice.
Pentru evaluarea metabolismului sunt necesare examene de laborator :
-din sange: glicemie, colesterol, trigliceride, acid uric, uree, creatinina.
-Din urina ne intereseaza glucozuria, eliminarea de proteine  si examenul simplu de urina pentru determinarea acidului uric
-examenul radiologic ar fi util In guta evidentiind osteoporoza si depunerile articulare si periarticulare de urati
-electrocardiograma este utila in cazul obezitatii si nu numai.
-masurarea greutatii corporale si stabilirea gradului de obezitate sau a celui de subnutritie

Semne si simpotme posibile in bolile de nutritie si metabolism
*Durerea articulara apare in crizele de guta , durerea apare brusc, de obicei noaptea, este violenta, se localizeaza la nivelul halucelui, frecvent unilateral fiind declansat prin consum exagerat de alcool sau consum exagerat de carne (proteine). Durerea poate sa dispara spontan sau dupa 4-8 zile de tratament si poate sa reapara la intervale variabile.
*Tofi gutosi sunt depunerile urice din articulatii si piele, mai frecvent coate, degete, pavilionul urechii.
*Modificari ale greutatii corporale ideale in obezitate. Depasirea greutatii ideale cu 10-20%este obezitate de gradul I, 20-30% gradul II si peste 30% gradul III.
 Obezitatea poate fi:
- GINOIDA intalnita mai mult la femei cu depuneri de grasime mai ales pe solduri, coapse, flancuri abdominale, genunchi, coate si obezitate de tip
- ANDROID intalnita mai ales la barbati cu depuneri accentuate de grasime in regiunea ceafa, gat, umeri, abdomen superior.
In subnutritie greutatea corporala scade cu minim 15% din ideal, pliul cutanat este sub 4mm la barbati si 6mm la femei la nivelul bratului
*Aspectul caracteristic al fetei la subnutriti: paloare, buze uscate, ochi infundati in orbite, fata supta
*Modificari circulatorii: hipotensiune arterial si bradicardie in cazul pacientilor subnutriti, hipertensiune arteriala, varice ale membrelor inferioare intalnite la pacientii cu obezitate.

Ingrijirea pacientilor cu obezitate:
Culegerea de date
Circumstante de aparitie: apare mai des la persoanele de sex feminin mai ales in perioada de menopauza. Apare mai des
-in mediul urban si
- la persoane cu obiceiuri alimentare modificate: supraalimentatie, consum excesiv de dulciuri,
-la persoane cu risc constitutional (obezitate la rudele de gradul I)
-la persoanele cu un stil de viata nesanatos (consum de alcool)
Manifestari de dependenta (Semne si simptome):
-crestere in greutate fata de greutatea ideala.
-oboseala
-astenie
-dispnee
-hipertensiune arteriala
-prezenta varicelor la membrele inferioare
-constipatie
Diagnostice de nursing (Probleme)
Mobilizare cu dificultate datorita greutatii excesive
Intoleranta la activitatea fizica datorita hipertensiunii arteriale
Alterarea tranzitului intestinal datorita sedentarismului
Tulburari menstruale datorita menopauzei
*Diagnostice potentiale
Risc de alterare a integritatii tegumentelor
Risc de complicatii cardiace
Risc de complicatii respiratorii
Risc de artroze gonartroze coxartroze spondiloze
Risc de alterare a altor metabolisme (glucidic, lipidic)
Pierderea imaginii corporeale si a stimei de sine
Obiective
Pacientul sa ajunga la o greutate ideala in functie de sex si varsta
Pacientul sa aiba o buna mobilitate
Pacientul sa se poata autoingriji pentru a-si mentine tegumentele si mucoasele integre si curate
Pacientul sa aibe o buna circulatie, respiratie, excretie
Prevenirea complicatiilor posibile
Interventii
Asistenta stabileste un regim alimentar hipocaloric (aproximativ 1000 de calorii/zi pentru un pacient cu activitate obisnuita si hipocaloric cu 400-800 calorii/zi pentru un pacient imobilizat) Se reduc din alimentatie produsele rafinate (ciocolata, cacao, frisca, unt, carne, conserve, branzeturi grase) se poate consuma fara restrictie fructe si legume proaspete, carne slaba, oua fierte tari, lichide neindulcite. Se indica activitatea fizica: exercitii fizice moderate, mers pe jos 60-90 min/zi, practicarea de sporturi,evitarea eforturilor fizice mari, sporadice, care sporesc apetitul. Masurarea zilnica a greutatii pacientului si notarea acesteia in foaia de temperatura.
Administrarea tratamentului medicamentos cu actiune de stimulare a catabolismului si diurezei. Postul absolut este recomandat numai in coditii de spital sub supraveghere medicala. In cazul interventiilor chirurgicale estetice asistenta pregateste pacientul pentru interventia chirurgicala.

Ingrijirea pacientului subponderal
Slabirea este o stare patologica atunci cand scaderea este cu peste 15-20%din greutatea ideala reducandu-se ca urmare masa de tesut adipos si muscular. Forma cea mai grava a slabirii este casexia.Slabirea este cauzata fie de reducerea aprotului alimentar fie de cresterea consumului energetic. Secundar slabirea se poate instala in urma unei boli endocrine, psihice, alcoolism, tumori. Sunt 2 tipuri de slabire:
-tipul stenic cand persoana isi pastreaza vigoarea
-tipul astenic care este slabirea propriu-zisa ca boala
Culegerea de date
Circumstante de aparitie:
-la copii in perioada de crestere excesiva
-in aport alimentar scazut
-in aport fizic intens cu aport alimentar mediu
-la persoane cu tulburari de deglutitie, de masitcatie
-la persoane cu diferite  tulburari endocrine (basedow)
Semne si simptome
-astenie
-scadere in greutate
-uscaciunea tegumentelor
-edeme
-plagi nevindecabile
-bradicardie
-hipotensiune arteriala
Diagnostice de nursing
Intoleranta la efort fizic datorita scaderii in greutate
Tulburari circulatorii
*Diagnostice potentiale
Risc de scadere a afectivitatii
Risc crescut fata de infectii respiratorii
Risc de complicatii
Obiective
Pacientul sa-si recapete pofta de mancare si sa recupereze deficitul ponderal.
Pacientul sa-si redobandeasca forta fizica, starea de bine fizica si psihica
Sa se previna aparitia complicatiilor infectioase sau de alta natura
Interventii
Administreaza tratamentul prescris de medic, anabolizante cum ar fi Steranabol sau Decanofort intramuscular care cresc apetitul

Ingrijirea pacientului cu guta
Guta este caracterizata prin hiperuricemie-depuneri urice in articulatii si leziuni viscerale (afectari renale)
Cauzele bolii
Scaderea eliminarii renale de acid uric sau hiperproductie de acid uric ori supraalimentatie proteica (carne, mezeluri)
Culegerea de date
Circumstante de aparitie:
Persoane cu alimentatie bogata in proteine mai ale carne si viscere.
Manifestari de dependenta (Semne si simptome)
Durere care apare de obicei pe timpul noptii, brusc, violent, insuportabil. Zona articulara are coloratie violacee, caldura locala, febra, frison, tahicardie si uneori varsaturi.
Problemele dispar ziua revenind noaptea, prinzand si alte articulatii.
In stadiul cronic durerea reapare la intervale variabile. Apar tofii gutosi, iar analizele de laborator ca uree, acid uric, creatinina sunt modificate. Apar si anchilozele articulare.
Diagnostice de nursing
-Disconfort datorita durerii.
-Hipertermie datorita inflamatiei
-Alterarea integritatii tegumentelor datorita tofilor gutosi
-Mobilitate redusa datorita durerii
*Diagnostice potentiale
-Risc de deshidratare datorita hipertermiei
-Risc de invaliditati
-Risc de complicatii cum ar fi litiaza renala urica
Obiective
Pacientul sa prezinte un bun echilibru al metabolismului proteinelor
Pacientul sa cunoasca si sa respecte regimul alimentar prescris
Sa se previna complicatiile bolii
Interventii
In perioada acuta a gutei se recomanda repaus la pat, aplicarea de comprese locale reci, imobilizarea articulatiei, alimentatie predominant lacto-fainos-vegetariana hipocalorica cu un aport mai mare de lichide.
Administrarea tratamentului prescris Colchicin in doze regresive. Se mai administreaza antiinflamatoare nesteroide: indometacin.
In faza cronica a gutei se respecta regimul alimentar, consumul de lichide de 2l/zi. Se recolteaza sange si urina pentru examenul de laborator, se administreaza tratamentul medicamentos de inhibare a sintezei acidului uric (pentru a impiedica sinteza acidului uric se da Milurit).
Nevoi afectate:
-nevoia de a se misca
-nevoia de a se odihni
-nevoia de a avea o buna temperatura
-nevoia de a pastra tegumente si mucoase integre si curate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu