joi, 11 octombrie 2012

NURSING 11.10.2012 (I)


NURSING 11.10.2012 (I)

IMAGISTICA MEDICALA
Este un ansamblu de procedee fizice care permit obtinerea unor imagini din organismul uman, imagini care ajuta la punerea diagnosticelor si la urmariea evolutiei bolilor.
Domeniile imagisticii medicale sunt:
1.Radiologia  unde se foloseste ca agent fizic pentru exploratiile organismului  razele X.
 Procedee intalnite in radiologie:
-radioscopia
-radiografia
-tomografia clasica
-computer tomograf
-tomodensiometria
2.Medicina nucleara (scintigrafia clinica)
Foloseste ca agent fizic pentru o explorare a organismului izotopii radioactive emitatori de radiatii gama sau beta si gama.
Procedee:
-scintigrafia planar
-tomoscintigrafia(SPECT)
-tomoscintigrafia prin emisie de pozitroni (PET)
3.Ecografia
Foloseste ca agent fizic ultrasunetele. Exista 2 tipuri de ecografii:
-de amplitudine
-cu amplificarea semnalului
4.Rezonanta magnetico-nucleara
Foloseste ca agent fizic campul magnetic.
Procedee:
-tomografia
-RMN (imaginea tridimensionala)
5.Procedee de microscopie
Procedee:
-microscopia optica
-microscopia electronic
-microscopia nucleara

Radiologia
Explorarile radiologice se realizeaza cu ajutorul razelor X sau Roentgen care sunt asemanatoare razelor de lumina inaccesibile ochilor dar pentru a le face vizibile se aseaza in fata lor  un ecran acoperit cu un strat de sulfura de zinc si cadmiu care sub influenta razelor Roentgen devin fluorescente; ecranul poate fi inlocuit cu o placa fotografica pe care se obtin radiografii.                        
Razele Roentgen au putere foarte mare de penetrare.
Corpul uman e format din tesuturi cu compozitie diferita astfel:
-plamanii contin mult aer si tesuturi moi, incat lasa sa treaca majoritatea razelor Roentgen astfel imaginea plamanului va fi de o culoare alb-verzui
-oasele contin calciu si fosfor astfel absorb mai multe raze iar culoarea oaselor va fi mai inchisa
Culoarea variaza in functie de intensitatea si cantitatea razelor aplicate.

Imaginea de pe ecran va reflecta compozitia respectiv radioopacitatea sau radiotransparenta. Astfel de imagine intalnim la radioscopii pe cand radiografia este negativul radioscopiei si se obtine imaginea pe o placa fotografica care va fi impresionata in functie de numarul de raze care cad pe ea. Pe radiografie plamanul va aparea inchis la culoare si oasele vor aparea albe. Dintre cele doua radioscopia radiaza mai putin.
In practica medicala radioscopia se prescurteaza cu RX (RX pulmonar), iar radiografia se prescurteaza cu RGR (RGR pulmonara).

Reguli generale de pregatire a bolnavilor pentru explorarile radiologice
-conditii de mediu
-temperatura ambientului de aproximativ 20 de grade deoarece pacientul trebuie deseori dezbracat
-pregatirea psihica a bolnavului facuta de asistenta de salon
-pregatirea fizica
-completarea biletului de trimitere (diagnostic) se face de catre asistentul de salon sau medicul currant
-programarea bolnavilor in functie de: urgente, contagiozitate etc o face asistenta de salon
-transportul bolnavilor la serviciul de radiologie se face in functie de starea bolnavului
-in timpul examinarii radiologice pacientul va fi dezbracat in regiunea examinata, bijuteriile de metal vor fi indepartate din zona respectiva
-daca bolnavul este in stare grava si este contraindicata transportarea lui exista un aparat portabil care se poate duce la patul bolnavului
-in timpul expunerii radiologice daca este necesara prezenta personalului medical in incapere acesta va sta cat mai departe de aparat purtand manusi si sort de cauciuc cu plumb
-asistenta medicala trebuie sa stie ca examenele radiologice nu se efectueaza la femeile insarcinate si ca regiunea organelor genitale se protejeaza in timpul expunerii la copii si tineri cu sort plumbuit;


Metode radiologice de diagnostic
1. Radioscopia
2. Radiografia
3. Tomografia clasica este obtinerea unei imagini radiografice a unui strat oarecare dintr-o parte a organismului. Aceasta metoda este superioara deoarece evita greselile de interpretare care rezulta uneori prin suprapunerea imaginilor la o radiografie simpla
4. Microradiofotografia (MRF) este o radiografie pe filme de dimensiuni mici, imaginile obtinute avand marimea de 7x7 cm sau 10x10 cm. Este inferioara celorlalte dar ajuta la profilaxia si depistarea in masa a bolnavilor de tuberculoza.
5. Roentgen cinematografia consta in filmarea imaginilor pe ecranul radioscopic sau direct dupa iesirea razelor din corpul omenesc fara intermediul ecranului.  Filmul obtinut se proiecteaza pe un ecran obisnuit de proiectie, se pot proiecta cu incetinitorul, cu opriri pe regiuni.
6. Roentgen televiziunea consta in captarea imaginii radiologice si televizarea ei fie sub forma de imagine static fie sub forma de imagine dinamica. 
7. Computer tomogragia (CT) are o siguranta mult mai mare, vizualizeaza organismul in 3 planuri: transversal, orizontal si sagital, precizia fiind de 100 de ori mai mare decat la o radiografie clasica.

Medicina nucleara sau scintigrafia
Foloseste ca substante radioizotopi emitatori de radiatii gama sau beta si gama, imaginea obtinuta purtand numele de scintigrama si apare ca o harta pe o hartie. Se folosesc de regula urmatoarele scintigrame: pulmonara, osoasa, hepatica, tiroidiana, splenica. Scintigrafia este o metoda non-invaziva. Prin administrarea unui medicament radio-farmaceutic emitator de gama-radiatii iimaginile pot fi atat statice cat si dinamice.

PET sau tomografia cu emisie de pozitroni
Este o tehnica de mare performanta care descopera boala la nivel cellular, deoarece da informatii asupra metabolismului tesuturilor investigate.

Ecografia sau ultrasonografia
Ecografia fiind lipsita de orice effect advers asupra organismului inlocuieste multe dintre procedeele clasice de investigatie (colecistografia nu se mai practica de cand cu ecografia). Se poate face aproape tuturor organelor cu exceptia plamanilor si oaselor. Aparatele de ecografie sunt formate:
- dintr-un transductor (emitator si receptor de ultrasunete)
-dintr-un sistem de prelucrare a ecourilor emise de transductor
-dintr-un sistem de afisare a transductorilor pe care se afiseaza imaginea propriu-zisa
Pentru ca examenul ecografic sa se execute in bune conditii trebuie sa existe un cuplaj perfect intre transductor si pielea bolnavului care se realizeaza cu ajutorul gelului hidrofil. Fara gel se poate interpune un strat de aer intre piele si transductor.

Examenul ecografic Doppler
Este ecografia vaselor sangvine cu sau fara ajutorul substantelor de contrast. Este indicat in diagnosticul afectiunilor vasculare si a tumorilor.

RMN Rezonanta magnetica nucleara
Este o investigatie  de mare performanta care stabileste cu precizie diagnosticul deoarece poate obtine o imagine pe diferite planuri. Se foloseste cu mare success in investigatia creierului, a nervilor si a coloanei vertebrale. Inclusiv afectiunile nervului optic, tumorile nervilor cranieni etc. Imaginile obtinute sunt superioare celor obtinute prin CT.
Avantaje:
Este considerate o investigatie nenociva pentru organism de aceea se poate repeat la nevoie spre deosebire de CT care foloseste radiatii ionizante. Este o tehnica neinvaziva si este o investigatie de mare precizie.
Nu pot face RMN pacientii care au implanturi metalice: purtatorii de pace-makeruri sau alte implante, respectiv bolnavii care sufera de claustrofobie sau bolnavii cu boli psihice.
Dezavantaje: costul este destul de ridicat comparative cu CT-ul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu