joi, 10 mai 2012

MICROBIOLOGIE 10.05.2012


PARVOBACTERIACEE
1.Brucella
2.Haemofilus
3.Bordetella
Sunt cocobacili sau bacili gram negativi nesporulati incapsulati imobili. Cresc greu pe medii de cultura artificiale si au echipament enzimatic sarac (parvo=sarac) motiv pentru care necesita conditii speciale de crestere.

Genul Brucella
Bruceloza se mai numeste febra ondulanta sau febra de Malta. Este o septicemie cu evolutie lenta. Este o antropozoonoza. Boala apare la om ca boala profesionala. E o boala cu declaratie obligatorie.
Exista 6 subspecii din care 4 sunt patogene pentru om, cu specificitate de gazda:
-la vite
-la capre si oi
-la porci
-la caini
Microbul se multiplica intracelular de aceea rezista la antibiotice. Boala are evolutie cronica. Apar leziuni de tip celular proliferativ si anume granuloame la nivelul ficatului, splinei, sistemului osos. Sunt posibile recaderi sunt posibile chiar sub antibioterapie. Avand un echipament enzimatic redus cresc lent. Sunt germeni pretentiosi care au nevoie de vitamine si ser. Diagnosticul se face serologic printr-o reactie specifica (reactia Wright) care evidentieaza anticorpii antibrucella din ser. In unele tari sunt vaccinate animalele si oamenii care au meserii cu risc. In alte tari vaccinarea este interzisa pentru ca impiedica diagnosticarea serologica a bolii (anticorpii postvaccinali nu pot fi deosebiti de anticorpii postcontaminare)

Genul Haemofilus
Exista 2 specii patogene la om:
1. H. Influenzae
2.H. Ducreyi
H. Ducreyi provoaca sancrul moale Ducreyi care este diferit de sancrul dur din sifilis, boala oprindu-se la adenopatie moale si supuranta. Pe frotiurile efectuate din sancrul Ducreyi germenii au asezare caracteristica in bancuri de peste. H. Ducreyi sunt germeni patogeni ai mucoaselor genito-urinare si nu au fost izolati de la persoane sanatoase
H.Influenzae este unul din principalii agenti etiologici ai meningitelor la copiii mici (3-30luni). Peste 90% din copiii cu meningita cu H. Influenzae netratata decedeaza si sunt posibile implicari ulterioare neurologice si intelectuale.
Genul Haemofilus nu se gaseste liber in natura ci in patru ecosisteme:
-faringe
-cavitatea bucala
-placa dentara
-sporadic in intestin si aparatul uro-genital
Diagnosticul este serologic.

Genul Bordetella are 7 specii din care 3 sunt patogene pentru om.
-B. Pertussis
-B. Parapertussis
-B. Bronhiseptica
Pentru recoltarea produsului patogen tehnica clasica este tehnica placilor tusite. Cea mai eficienta metoda de recoltare e exudatul nazo-faringian efectuat cu ajutorul unui tampon special confectionat din alginat de calciu sau dacron infasurat pe un suport subtire flexibil. Introduse in nara, se mentine pe loc 15-30 de secunde pentru a se incarca de secretie. Tampoanele de vata sau bumbac sunt toxice pentru germenul Bordetella.
Tratamentul de electie este cu Eritromicina.

BACILII GRAM POZITIVI
Nesporulati: Genul Corynebacterium
Sporulati: Genul Bacillus

Genul Corynebacterium
Sunt bacili gram pozitivi imobili si nesporulati cu capete maciucate cu aspect de litere chinezesti ca niste chibrite aruncate pe masa . Speciile care secreta toxina sunt inalt patogene:
1.C. Difterie care da ca boala:
-Angina Difterica care are false membrane foarte aderente si care indepartate sangereaza usor
-Difteria plagilor
2.C. Ulcerans da la vite mastita (infectia ugerului la vaca) care se transmite la om prin contact direct sau prin consumul laptelui nepasteurizat.
3.C. Pseudotuberculosis e patogen la animal iar la om da infectii cu caracter de boala profesionala de tipul Limfadenitei cronice
Microbii se multiplica la poarta de intrare. Unele specii sintetizeaza exotoxine care migrand pot da:
-miocardita
-necroza tubulara la nivel renal
-demielinizeaza nervul
Difteria e o toxiinfectie (date de microbi care produc toxine) iar fixarea toxinei pe celulele tinta e practic ireversibila asa ca decizia instituirii tratamentului trebuie luata rapid. Este o boala strict umana. Tratamentul se face cu antitoxina difterica preparata pe animale de regula pe cai. Toxina odata fixata nu poate fi neutralizata asa ca antitoxina difterica trebuie administrata rapid.
Tratamentul antibiotic se face cu penicilina in doza unica sau eritromicina 7-10 zile care opreste difteria si sinteza toxinei.
Da colonii rugoase pe mediile de cultura speciale difteriei la fel ca si Micobacterium tuberculosis si Bacilus Antracis.

Genul Bacilus
Sunt bacili gram pozitivi foarte lungi 8-10 microni  cu capetele taiate drept, sporulati aerobi. Sporul este mai mic decat dimensiunile bacilului vizibil pe frotiurile facute din cultura de 2-3 zile, situati central. Din pricina sporilor raman viabili in pamant de unde si denumirea de bacili telurici. Speciile genului Bacilus:
1.Antraxul da boala numita antrax sau carbune
2.Bacilus Cereus da:
-toxiinfectii alimentare(la consumul de orez, carne, vegetale contaminate)
-panoftalmie (ochiul este atins la nivelul tuturor foitelor-coroida scelra chiar pana la retina)
3.Alte specii cu importanta practica:
-unele specii produc antibiotice: Bacitracina gasita in tuburile de Neomicina si Polinixina
-exista o specie termofila care este utilizata in verificarea controlului sterilitatii
Infectia carbunoasa (antraxul) este o antropozoonoza care in vechime decima cornutele si caii. La om da boala antrax cu urmatoarele localizari:
a) Antrax cutanat cu pustula maligna si edem malign
b) Antrax pulmonar la tabacari care inhaleaza sporii
c) Antrax digestiv in urma consumului de carne insuficient tratata termic

Genul Clostridium
Cuprinde specii patogene si saprofite. Cele patogene elaboreaza exotoxine. Sunt bacili mari 6-8 microni cu capete rotunjite, mobili cu cili peritrichi, anaerobi si sporulati. Clostridium perfringens este o exceptie: e imobil si capsulat. Exista 3 specii:
1.C. Tetani: sporuleaza la unul din polii bacilului si are aspect de racheta de tenis/ac de gamalie/bat de chibrit/maciuca. Boala produsa se numeste tetanos.  Toxina tetanica da paralizie tonico-clonica. Are loc excitarea exacerbata a neuronilor motorii spinali cu paralizie spastica dureroasa (trismus, risus sardonicus). Orice stimul extern poate precipita atacul de tetanos.
Pacientii primesc ATPA (anatoxina tetanica purificata si ADSORBITA). Ca antibiotice se foloseste penicilina pusa in plaga ca solutie nu ca unguent sau pulbere deoarece unguentul face o pelicula peste plaga si sub pelicula se formeaza conditii de anaerobioza iar acesta fiind un bacil anaerob i se creaza conditii de dezvoltare si penicilina sistemica.
2.C. Botulinum: sporul e mai mare ca diametrul bacilului si e disipus central sau subterminal. Are aspect de barcuta. Prezent in intestine e total inofensiv. Microbul produce mult gaz de aceea bombeaza capacul conservelor. In mezeluri si in sunca au o dezvoltare caracteristica "in cuiburi". Nu se multiplica in organism ci in alimente unde produc exotoxine. Toxina botulinica este cea mai puternica otrava cunoscuta dintre toxinele microbiene. Da bolile:
a) toxiinfectii alimentare manifestate ca o paralizie FLASCA cu evolutie descendenta
b)botulismul infantil la sugari sub 6 luni care consuma miere de albine contaminata
c)botulismul plagilor: gravidele care au facut o cezariana, leziunile traumatice contaminate cu pamant, droguri injectate IV
3.C. Gangrena gazoasa (C. Perfingens) este un microb (histiotrop) cu tropism celular

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu