marți, 21 februarie 2012

Raspunsuri I : Nevoia de a avea o buna temperatura


  1. Lectia: Nevoia de a avea o buna temperatura
    • Tehnica de inregistrare a temperaturii
Temperatura se masoara de 2 ori pe zi. Cea de dimineata se numeste MATINALA iar cea luata seara VESPERALA. Temperatura se inregistreaza in cavitati inchise sau semiinchise:


In plica axiala:
Pacientul poate sta in pozite decubit lateral, decubit dorsal sau sezand. Ridicam bratul si stergem axila deoarece umiditatea influenteaza corectitudinea inregistrarii. Pozitionam termometrul cu rezervorul de mercur axilar central  apropiind bratul de corp. La copii si la pacientii adinamici sau agitati asistenta va mentine aceasta pozitie pe timpul inregistrarii. Durata aproximativa este de 10 minute pentru termometrele maximale (cu mercur)


In plica inghinala:
Pacientul va sta in decubit lateral. Pozitionam termometrul si flectam coapsa pe bazin.


In cavitatea bucala:
SE EVITA in cazul afectiunilor cavitatilor bucale sau a cailor respiratorii superioare. CONTRAINDICAT la pacientii cu agitatie psihomotorie sau la copii. Cu 10-15 minute inainte de masurare pacientul nu va consuma lichide/alimente calde/reci si nu va fuma. Se introduce termometrul in cavitatea bucala sublingual sau lateral exter fata de arcada dentara. Durata aproximativa: 5 minute.


Inregistrarea rectala:
Contraindicata in afectiuni ale rectului sau la pacientii agitati.Se inregistreaza de astfel de regula la copii. Pozitia este de decubit lateral cu semiflexia membrelor inferioare sau in decubit dorsal cu picioarele usor ridicate si genunchii flectati. Vom lubrifia termometrul si il vom introduce in rect cu miscari blande circulare. Durata masrurarii este de 5 minute timp in care asistenta va mentine termometrul .

Inregistrarea vaginala:
Contraindicata in afectiuniale aparatului genital. Este de folos femeilor pentru stabilirea perioadei de ovulatie Temperatura inregistrata rectal si vaginal este mai mare decat cea axilala cu 0.5 grade.

    • Notarea temperaturii:
Se noteaza in foaia de temperatura sub forma de grafic cu culoare albastra.
36,37...etc sunt reprezentate intodeauna la linia de jos care e putin ingrosata. Fiecare linie transversala care urmeaza apoi corespunde pentru 2 subdiviziuni de grad.

    • Pastrarea termometrelor:
Dupa utilizare va fi spalat sub jet de apa apoi vor fi pastrate in solutii dezinfectante: cloramina 0.5/1 % fiind submerjate (in solutie) 2/3 din lungimea acestora

    • Tipuri de febra (manifestari de dependenta)
37-38 grade - Subfebrilitate
38-39 grade - febra moderata
39-40 grade - febra ridicata
peste 40 de grade - Hiperpirexie

Raspunsurile sunt in lucru...urmeaza postari in seara asta si cu celelalte subiecte







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu