marți, 21 februarie 2012

Raspunsuri III: Nevoia de a manca si a bea

Alimentatia artificiala
Este introducerea  alimentelor in organism pacientului prin mijloace artificiale la pacientii cu tulburari de deglutitie inconstienti, comatosi, cu hemoragii digestive sau interventi chiruricale pe tubul digestiv si anexe, refuzul de a manca la bolnavii psihopati sau negativismul alimentar.
Se poate face prin sonda gastrica sau Faucher, sonda duodenala Einhornsau sonele nazogastrice de unica folosinta.Alimentatia artificiala se mai poate face prin gastrostoma(orificiu creat la nivelul stomacului) pe cale parenterala/intravenoasa, prin clisme sau alimentarea prin sonda.

    • Introducerea Sondei
Este de competenta asistentei medicale sau a medicului. E marcata la 45-50 cm de la varf ceea ce reprezinta de fapt distanta dintre stomac si arcadele dentare. La pacientii agitati inainte de introducerea sondei se pot administra sedative. La cei care prezinta proteze dentare mobile vom indeparta protezele inainte de introucerea sondei. In principiu sonda pentru alimentare o introducem pe cale nazala dar pentru folosinta de scurta durata poate fi introdusa si pe cale orala. Lubrifiem sonda si solicitam pacientului sa stea in sezut sa flecteze capul pe spate sa deschida larg gura si sa inspire adanc explicandu-i ca o mica senzatie de greata se va produce cand vom inainta cu sonda pe langa omusor dar ca senzatia de greata se reduce prin inspiratii profunde.
Daca introducem sonda pe cale nazala senzatia de greata nu e atat de mare dar irita putin calea nazala.
Inaintam cu sonda spre stomac invitand pacientul sa inghita si cu fiecare deglutitie sonda va inainta cm cu cm.
Cand am ajuns cu gradatia la 45 cm la arcadele dentare sau fosa nazal, oprim inaintarea sondei si verificam prin aspirarea cu o seringa daca sonda a ajuns in stomac.
Putem sa verificam pozitionarea corecta a sondei prin introducerea in stomac a unui lichid "lapte" si apoi incercam sa il aspiram inapoi in seringa. Daca lichidul revine in seringa ne confirma faptul ca am ajuns in stomac.
Inainte de introducerea alimentelor in stomac controlam continutul gastric. In caz de staza gastrica (scoatem din stomac ce am introdus acum cateva ore) se practica o spalatura gastrica si apoi se introduce lichidul alimentar la care se adauga o cantitate de ceai; intotdeana ultima data pe sonda se introduce ceaiul pentru a pastra permeabiliataea sondei.
La pacientii comatosi se poate controla introducerea corecta a sondei pentru a nu patrunde in caile respiratorii dupa urmatoarele metode:
- introducerea capatului distal al sondei intr-un pahar cu apa in timpul expiratiei. nu trebuie sa apara bule de aer in pahar
- intruducem aer cu seringa si in acelasi timp stetoscopul va fi aplicat pe stomac pentru ascultatie.

  1. Alimentarea prin clisma
Este o metoda nu foarte ineficienta.Se practica pe o perioada scurta de timp in unele cazuri:
-varsaturi care nu raspund
-intoleranta gastrica
-hemoragii digestive
-hemoragii esofagiene
Cantitatea introdusa odata nu va depasi 50-200 ml. Se poate administra solutie ringer sau sol glucozata

      2.  Alimentatia parenterala

Se realizeaza de obicei pe cale intravenoasa iar substantele utilizate trebuie sa:
-sa fie utilizate direct de tesuturi(fara actiunea sucurilor digestive)
-sa aiba valoare calorica inalta
-sa nu aiba actiune iritanta sau necrozanta asupra tesuturilor
Intravenos se introduc solutii hipo-, izo- sau hipertonice
HIPOTONICE: concentratie mai mica decat a plasmei sangvine
IZOTONICE: concentratie egala cu plasma sangvina
HIPERTONICE: concentratie mai mare decat a plasmei sangvine
Ratia alimentara se calculeaza in functie de necesarul de calorii/24h cu respectarea principiilor nutritive si a cantitatii de lichid necesar organismului.
Daca alimentatia intravenoasa e necesara timp mai indelungat si pacientul nu are abord vascular se poate practica descoperirea sau denodarea de vene profunde (ex" femurala, safena, subclaviculara). Se face in conditii de asepsie perfecta, se folosesc materiale sterile, se asepsiaza tegumentul, se intretine plaga de venotomie in coniditii aseptice.
Ritmul de administrare de regula nu depaseste 30-40 picaturi/minut si sunt folosite solutii perfuzabile (ex: glucoza 10%, 20%, solutie ringer, solutii perfuzabile care contin aminoacizi si electroliti)
Este foarte important la un pacient alimentat pe cale parenterala sa se supravegheze strict aportul si eliminarea.
Pe langa aminoacizii care se introduc (aminonoefro, aminoplasmal, aminohepa), este necesar si introducerea  subtrantelor energetice bogate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu