miercuri, 23 mai 2012

EMBRIOLOGIE 21.05.2012




MALFORMATII CONGENITALE ALE NOU NASCUTULUI

Fisura Palatina (palato-schizis)
Prezenta unei fisuri in palatul moale sau in palatul dur, cavitatea bucala comunicand cu fosele nazale reprezinta fisura palatina. Fisura palatina se asociaza adesea cu fisura labiala dar poate fi si unica. Toate gradele de fisura palatina pot fi prezente. Fisura palatina poate interesa numai palatul moale sau se poate extinde spre nas/narine interesand si palatul dur si maxilarul. Anomalia poate fi unilaterala sau bilaterala. Despicatura palatina se poate imparti in 4 tipuri in functie de extinderea anatomica a anomaliei.
1. Despicatura intereseaza palatul moale
2. Despicatura unilaterala a palatului moale si a palatului dur
3. Despicatura unilaterala a palatului moale si dur si a marginii dure alveolare
4. Despicatura dubla bilaterala a palatului si a marginii alveolare dure. Cavitatea nazala comunicand cu cavitatea bucala duce la o alimentatie dificila la acesti copii malformati ceea ce necesita o mai mare atentie: copiii se vor plasa in pozitie sezanda impiedicand scurgerea alimentelor prin nas. Pericolul mare este aspirarea  laptelui in plaman. Se va introduce o alimentatie semisolida sau chiar solida mai devreme.
Din punct de vedere genetic ambele anomalii par a avea un oarecare caracter familial. Experientele pe animale au demonstrat ca modificari in dieta, administrarea de medicamente si diverse stresuri aplicate la femeile gravide pot produce asemenea anomalii, insa la om aceste experiente nu prea au aplicabilitate.
Incidenta despicaturii palatine  este de 2 ori mai frecventa la fete decat la baieti. Iar pe serii foarte mari s-a constatat ca fisura labiala apare la baieti. Incidenta despicaturii labiale este de 1 la 1000 nou nascuti iar despicatura palatina izolata este de 1 la 2500 nou nascuti.
Tratament
Dupa parerea pediatrilor corectarea chirurgicala a fisurii labiale trebuie facuta in primele 2 saptamani de viata. La prematuri se poate face mai tarziu cand au ajuns la greutatea corespunzatoare si hemoglobina revine la normal. La copii sanatosi din alte puncte de vedere se poate efectua operatia chiar in primele 48h.
Unii chirurgi prefera uneori sa astepte 1-2 luni inainte de operatie.
Operatia pentru despicatura palatina se indica a fi facuta la 18 luni. In aceste cazuri se fac mai multe operatii in etape si este necesara colaborarea dintre mai multi specialisti stomatologi pentru a reusi operatia atat din punct de vedere estetic cat mai ales functional. La acesti bolnavi se asocieaza frecvent infectii ale sinusurilor para-nazale, hipertrofia amigdalelor cu polipi adenoizi si otita medie.
Pentru acest motiv se va face intotdeauna un tratament adecvat unei infectii.
Este necesara o colaborare stransa intre parintii copilului bolnav si medic. Reusita operatiei este foarte importanta deoarece de multe ori acesti copii se considera inferiori colegilor lor.

Omfalocel=hernia in interiorul cordonului ombilical.
Aceasta anomalie este rara dar foarte serioasa constand in hernierea viscerelor  abdominale prin baza cordonului ombilical
Masa viscerala herniata este acoperita de o membrana care consta din unirea peritoneului cu membrana amniotica  ce se deosebeste de hernia ombilicala propriu-zisa prin faptul ca nu este acoperita de tegument. Masa herniala este variabila ca dimensiuni. Ea poate fi foarte mare cuprinzand uneori aproape tot continutul abdominal. Dar uneori defectul poate fi mai mic depasind cu putin 2 cm.
Tratamentul imediat consta in acoperirea masei herniate cu o compresa imbibata in ser fiziologic caldut deoarece invelisul subtire se usuca si se rupe repede ducand la infectii grave si deces, de aceea interventia chirurgicala trebuie facuta de urgenta. Cand omfalocelul este mic rezolvarea chirurgicala este usoara constand in rezectia sacului introducerea continutului herniei in cavitatea abdominala si repararea peretelui abdominal.  Herniile mari pot  contine in sac chiar si ficatul acestea fiind mai greu de operat

Gastroschizisul=anomalie prin defect al peretelui abdominal localizat in alt punct decat ombilicul.
Cordonul ombilical este normal inserat iar organele abdominale hernieaza printr-un alt loc fata de cordonul ombilical. Aceasta leziune se trateaza usor chirugical utilizand material sintetic cu care se sutureaza peritoneul si defectele peretelui abdominal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu