luni, 7 mai 2012

BIOFIZICA 04.05.2012


Electroencefalograma-EEG (fara nocitivitate)
Reprezinta inregistrarea potentialelor electrice ale activitatii spontane a neuronilor corticali cu ajutorul electrozilor aplicati pe scalp. In trecut era o metoda de diagnostic cu aplicabilitate vasta. Cu timpul EEG a fost inlocuita de metode mai performante de diagnostic ca CT(computer tomograf) si RMN (rezonanta magnetica nucleara). Cu toate acestea EEG ramane larg utilizata in special in diagnosticul epilepsiei a encefalopatiilor si in monitorizarea activitatii cerebrale in timpul anesteziei.
Principiile EEG inregistreaza curentii extracelulari corticali formati prin insumarea potentialelor excitatoare cat si inhibitoare generate de neuroni.
Sursa acestor potentiale electrice o reprezinta neuronii corticali (cei din scoarta) deoarece campurile electrice scad odata cu distanta de la suprafata corticala. Totusi activitatea neuronilor corticali este puternic influentata de structurile subcorticale.
Realizarea procedurilor
EEG-ul se realizeaza de regula la un pacient aflat cu ochii deschisi fiind relaxat intr-un fotoliu comod sau culcat. Electrozii de argint sub forma de discuri cu diametrul de 0.5 cm sunt atasati pe scalp cu ajutorul unei substante adezive si a unei paste conductive.
La o EEG standard sunt activati 21 sau mai multi electrozi de suprafata. Semnalele preluate de electrozi sunt amplificate pana cand sunt suficient de puternice pentru a devia trasorul cu cerneala determinand trasarea unei linii ondulante pe o hartie care se misca cu o viteza de 3cm/s. Ca regula se inregistreaza concomitent mai multe semnale din diferite regiuni ale boltii craniene. Traseele obtinute reprezinta EEG. In ultimul timp tot mai mult se utilizeaza EEG digitala in care traseele sunt vizualizate pe ecranul monitorului si stocate in forma electronica.
EEG este o metoda lipsita de nocivitate care se poate realiza cand pacientul doarme sau este treaz, in functie de scopul urmarit.
Exemplu: In cazul crizelor epileptice ce se produc in somn modificarile EEG apar pe traseul inregistrat in timpul somnului in timp ce traseul EEG in veghe (treaz) este normal.
*Lumina din discoteca, anumite zgomote pot sa declanseze o criza de epilepsie.
*Fenobarbitalul este medicamentul pentru tratarea epilepsiei
La copilul mic inregistrarile se fac cel mai frecvent in stare de somn indus (indus medicamentos). Aceasta inseamna ca micutul este adormit cu un medicament care produce somnul. Exista mai multe substante care induc somnul dar cel mai frecvent se foloseste cloralhidratul.
Un exemplu negativ este folosirea diazepanului care induce somnul dar modifica si traseul EEG (dispar elementele patologice)
Limita inregistrarii EEG consta in faptul ca furnizeaza informatii numai despre zonele superficiale ale creierului, zonele mai profunde fiind mai putin accesibile datorita distantei dintre electrodul montat pe scalp si aceste zone profunde. Pentru a obtine un plus de informatii prin EEG se folosesc metode de activare si de solicitare a creierului cu diversi stimuli:
1. Proba cu hiperventilatie: pacientul este rugat sa respire profund timp de 3 minute cu o frecventa de aproximativ 20 de respiratii pe minut ca si atunci cand ar depune efort. Are importanta in special in provocarea crizelor de tip absenta "Petit Mall", dar si in cazul altor crize care pot fi observate clinic sau numai pe EEG. Modificarile produse la nivelul creierului prin aceasta metoda sunt determinate de modificarea cantitatii de oxigen de la nivel cerebral
2. Stimularea luminoasa intermitenta SLI: o sursa puternica de lumina oscilanta utila in epilepsiile fotosensibile. Stroboscopul este plasat la aproximativ 30 cm de ochii pacientului si este pus sa oscileze cu o frecventa de la 1-20 intermitente/sec in timp ce pacientul este cu ochii inchisi sau deschisi.
Aplicatiile clinice ale EEG
In diagnosticul epilepsiei si in diferentierea acesteia de alte stari convulsive  (ex; convulsiile febrile la copii sau convulsii psihogene)
In diagnosticul encefalopatiilor (boli ale creierului)
Ca test de stabilire a mortii cerebrale. Un pacient este mort numai cand nu are activitate cerebrala
In monitorizarea si prognosticul pacientilor comatosi
In monitorizarea EEG continua sau video EEG-ul este utilizat cu scop de caracterizare a tipului episodului convulsiv pentru punerea diagnosticului sau pentru ajustarea tratamentului, pentru elucidarea regiunii corticale de unde a pornit accesul epilepticin vederea unei interventii chirurgicale in cazul tumorilor, pentru monitorizarea unui status epileptic non convulsiv - persoana predispusa sa faca convulsii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu