duminică, 13 mai 2012

BIOFIZICA 11.05.2012



              ECOGRAFIA
     Ecografia e tehnica ce permite exploatarea unor organe interne sau vase sanguine,sau sarcina, cu ajutorul ultrasunetelor.
     E larg folosita datorita simplitatii si calitatii sale de a nu vatama à e adesea prima investigatie practicata pentru stabilirea unui diagnostic.
Tehnica : ecografia e practicata in 2 modalitati : unidimensionala si bidimensionala. A 2-a e cea mai obisnuita si utilizata : da imagini anatomice in 2 dimensiuni. O sonda e pusa pe piele sau intradusa intr-o cavitate naturala :
è In esofag = ecografie transesofagiana
è In vagin = ecografie transvaginala
è In rect = ecografie transrectala
    Sonda e dotata cu un emitator de ultrasunete (unde acustice nepercepute de urechea umana)care traverseaza organelle dar sunt reflectate in parte atunci cand intalnesc o modificare a densitatii tesuturilor.
Tipuri de sonde
-          Sonde externe: sunt plasate pe corpul pacientului deasupra regiunii de explorat
-          Sonde endo-cavitare: sunt introduce in diferite cavitati natural ale organismului.
Desfasurare
      Ultrasunetele se propaga usor in medii lichide si nu sunt reflectate de acestea, dar sunt oprite de aer si de oase.De aceea ecografia  nu e recomandata pentru examinarea creierului, a plamanilor,a intestinelor sau a oaselor. Plecand de la ultrasunetele reflectate, ordinatorul produce imagini care pot fi  fotografiate.
-          Pacientul e culcat pe spate sau pe o parte cu abdomenul dezgolit
-          Pentru ecografia endovaginala se adopta pozitia ginecologica

        Pentru ecografiile efectuate din exterior, zona e in prealabil unsa cu gel, pentru  a favoriza transmiterea  ultrasunetelor. Medicul aplica sonda si o deplaseaza observand continu organele studiate pe ecranul sau de control. * El poate da imediat indicatii privind rezultatul.
Cerinte
-          Unele ecografii necesita ingeratea unei cantitati suficiente de apa pentru a umple vezica urinara, care altfel nu se vizualizeaza
-          Alte ecografii se fac pe nemancate sau cu ingerarea unui preparat care are rolul de a reduce  gazele intestinale (ex. Espumisant, carbine medicinal)
-          Examenul e nedureros si dureaza aproximativ 10-20 minute
Efecte secundare
-          Nu prezinta riscul razelor x
-          Nu exista nici un effect secundar necunoscut pana in present
-          E putin costisitoare
-          Nu necesita pregatire speciala a pacientului si nici spitalizare

             ECOGRAFIA DOPPLER
-          E o ecografie mai speciala
-          Se bazeaza pe principiul detectarii in apa a obiectelor de care s-ar putea lovi un vas marin, sau care se indreapta spre acel vas si il ameninta
-          Ecografia Doppler ofera informatii nu doar despre forma vaselor de sange ci si date functionale: curgerea sangelui in sens normal sau invers, cu viteze normale sau modificate
-          Medicul ecografist vascular poate sa fie cardiolog sau specialist de chirurgie vasculara, internist, sau imagist
-          Ecografia Doppler se efectueaza tintit, asupra arterelor sau venelor pe segmente (membre inferioare, superioare, artere renale, artera aorta, venele cave).Niciodata nu se investigheaza intreg sistemul circulator al corpului.
-          Se efectueaza strict la indicatia unui medic si nu din propria initiativa
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu