joi, 8 noiembrie 2012

NURSING 08.10.2012


NURSING 08.10.2012

Metode  invazive
Cateterismul cardiac
Este o metoda de investigatie complexa, a aparatului cardiovascular care consta in realizarea unei legaturi intre cavitatile inimii si ale vaselor mari cu mediul exterior prin intermediul unei sonde. Scopul cateterizarii:
-cercetarea permeabilitatii vaselor de sange si descoperirea traiectelor anatomice anormale.
-masurarea presiunii intracavitare
-recoltarea de probe de sange direct din cavitatile inimii sau ale vaselor mari
-introducerea unor substante de contrast in vederea efectuarii unor examinari
Cateterismul cardiac este efectuat de o echipa de medici si de asistenti medicali. Asistenta medicala trebuie sa pregateasca materialele necesare, aparatura, sala de caterism precum si bolnavul dupa indicatia medicului.
Cateterizarea se face intr-o sala special amenajata pe o masa radiologica blindata cu plumb.
Materiale necesare:
-3 sonde de cateterism cardiac
-instrumentar de mica chirurgie pentru descoperirea venei abordate (bisturiu, pense hemostatice, tampoane sterile, materiale de sutura, comprese campuri sterile, solutie dezinfectanta)
-solutie pentru anestezie locala
-seringi de 10 ml
-recipiente pentru recoltari de probe
-manometru pentru inregistrarea presiunii intracavitare
-substante de contrast
-medicamente pentru tratamentul de urgenta in caz de eventuala nevoie.
Pregatirea bolnavului
-Psihica: obtinerea consimtamantului etc.
-Fizica: pacientul sa aibe probele functionale ale aparatului cardiovascular efectuate (EKG, ecocord, ecodoppler, radiografia toracica), pacientul sa aibe efectuate analize de laborator (hemograma, markeri virali, testul HIV, probele hepatice, ureea, creatinina). La copii cateterismul se face sub anestezie generala. La adulti inainte cu o ora inainte de investigatie i se va administra un sedativ.
Ingrijirea bolnavului dupa cateterism:
-repaus la pat
-se monitorizeaza functiile vitale (tensiune, puls, temperatura)
-se supravegheaza locul de abordare a arterei sau a venei pentru descoperirea eventualelor hemoragii sau hematoame
-la locul de abordare a venei/arterei se recomanda pansament compresiv
-recoltarile de sange se duc cu bilet la laborator si bolnavul ramane sub observatie 24h.

Explorari radiologice efectuate cu substante de contrast introduse prin cateterism
Angiografia: evidentiaza cavitatile inimii si ale vaselor mari prin introducerea in sangele circulant a unor substante de contrast acestea fiind puse in evidenta prin radiografii simple facute in sala de radiologie. Pacientul se supravegheaza 24h dupa procedura.
Aortografia: metoda de punere in evidenta cu ajutorul substantei de contrast introdusa prin cateterism a arterei aorte si a ramurilor sale la diferite nivele.
Arteriografia periferica: evidentiaza modificarile patologice de la nivelul arterelor periferice prin injectarea lor cu substanta de contrast intraarterial si apoi radiografierea lor.
Flebografia: evidentiaza modificarile patologice ale venelor prin injectarea lor cu substanta de contrast introdusa prin cateter.
Coronarografia: vizualizeaza arterele coronare si ramurile lor prin umplerea cu substanta de contrast.
Ecocardiografia doppler: Eco-doppler reprezinta ecografia vaselor de sange cu sau fara substanta de contrast. Ecocardiografia doppler se refera la examinarea inimii tot cu substanta sau fara substanta de contrast. Ecografia doppler fara substanta de contrast este neinvaziva si furnizeaza date importante despre functionarea inimii si a arterelor. Examinarea doppler se recomanda in afectiuni cardiace, afectiuni vasculare, in tumori vasculare cerebrale sau renale, tumori benigne sau maligne.

Metode de tratament in bolile cardiovasculare
Tratamentul medicamentos cuprinde
*tonice cardiace:
-Digoxin-tb si fiole: se poate administra intravenos lent sau in perfuzie, aceasta administrare se foloseste in cazurile de urgenta, iar tabletele in tratamentul cronic al bolilor cardiace, efectul lui fiind de incetinire a ritmului cardiac si de crestere a fortei de contractie a miocardului;
-Acetildigoxina-tb,
-LanatozidC-tb si fiole
 Acestea sunt preparate digitalice.
In doze mari produce intoxicatii deoarece se acumuleaza in organism. La bolnavii renali trebuie ajustata doza in functie de clereance-ul de creatinina
Semne de intoxicatie: grata, varsaturi, vedere in galben, bradicardie, aritmie astfel ca se intrerupe tratamentul, se anunta medicul va monitoriza electrocardiograma bolnavului, se instituie o linie venoasa pentru administrarea de perfuzabile.
Important: in timpul tratamentului nu se administreaza calciu, efebrina sau adrenalina
* anticoagulante:
-Heparina : fiole a 5000 ui
-preparate de heparina : Fraxiparina, Clexan, Inohep.
-Trombostopul/Sintrom este anticoagulant oral
In timpul tratamentului cu heparina se controleaza timpul QUIK sau timpul de protombina.
Reactiile adverse: hemoragii
Sunt indicate in infarctul de miocard, tromboze arteriale si venoase pentru prevenirea trombozelor post-operatorii, dupa nastere sau dupa interventii pe cord
*vasodilatatoare:
-Nitritii: Nitroglicerina, Nitromint, Izoket, Nitropector, Izosorbitdinitrat (ISDN)
Nitroglicerina tableta se administreaza sublingual. Dupa administrare durerea cedeaza in 2-3 minute. A doua tableta se poate administra la 15 miunte dupa administrarea celei dintai. Se gaseste si sub forma de fiole si se poate administra in perfuzie.
Nitroderm: plasutre ce se aplica in regiunea precordiala cu afect coronarodilatator timp de 24h
Nnitromint se gaseste sub forma de spray care se administreaza un puf sublingual. Al doilea puf se poate administra dupa 5 minute daca nu a cedat durerea
*antiaritmice:
-Xilina
-Lidocaina
In fiole de 1% de uz cardiologic. Se poate administra in caz de urgenta ca atare nedizolvat in bolus intravenos, sau in perfuzie intravenos
Antiaritmice orale: Amiodarona/Cordarone, Metroprolol/Egilok, Ritmonorm,Propafenona
Amiodarona si metroprolol se gasesc si sub forma de fiole..
*Antiagregantele plachetare: aspirina de uz cariologic, plavix
 *trombolitice:Streptokinaza se foloseste de regula in infarctul de miocard si se administreaza intravenos in perfuzie.
* antialgice,
* antibiotice,
*diuretice: Diurex, Furosemid, Furantril

Electroconversia sau defibrilarea electrica
Este o metoda de tratament care consta in aplicarea unui soc electric extern cu ajutorul unui aparat numit defibrilator.
Curentul poate avea la inceput intre 150-200W si poate merge pana la maximum 400W.
Defibrilarea se foloseste ca tratament in tahicardii ventriculare, fibrilatie atriala recent instalata , fibrilatie ventriculara, tulburari de conducere etc.
Dupa defibrilare pentru eficienta tratamentului se continua cu xilina sau alte antiaritmice recomandate de medic, se monitorizeaza EKG-ul si se supravegheaza bolnavul

Electrostimularea
Este o metoda de stimulare a miocardului cu ajutorul unui dispozitiv numit: Pace-maker.
Pace-makerul este compus dintr-o sursa de energie: baterii si un circuit conectat la un electrod care este in contact direct cu miocardul. Se aplica in tulburari de conducere majore sau tulburari severe de ritm care nu raspund la tratament medicamentos.
Implantarea aparatului se face subcutanat de catre medic.
Medicul regleaza frecventa de functionare a aparatului si bateriile se inlocuiesc.
Oxigenoterapia
Este una dintre metodele de tratament din bolile cardiace. Se administreaza in criza de angina pectorala, IMA, in insuficienta cardiaca congestiva. Se renunta la ea atunci cand bolnavul nu prezinta hipoxie.

Resuscitarea cardiorespiratorie
Se aplica in cardiologie la nevoie dupa metodele invatate.

Tratamentul chirurgical
 Se foloseste pentru inlcouirea unei valve afectate mitrale sau aortice cu o proteza valvulara si poarta denumirea de valvuloplastie.
By-passul coronarian consta in realizarea unui scurt circuit intre aorta si coronara lezata prin interventie pe cord deschis.
Angioplastia coronariana transluminala este o metoda de dilatare a arterei coronare  cu ajutorul unui dispozitiv introdus prin artera brahiala sau prin artera femurala.

Ingrijirea pacientului cu angina pectorala
Angina pectorala sau angor pectoris  este o forma clinica a cardiopatiei ischemice caracterizata prin crize dureroase anginoase.
Caracteristicile durerii:
Durerea este localizata in majoritatea cazurilor retrosternal foarte rar precordial cu iradiere in bratul stang  sau antebratul stang dar poate iradia si spre gat, mandibula sau omoplat. Uenori este perceputa ca o senzatie de apasare/zdrobire/arsura mai rar ca junghi. Durata este de 2-3 minute pana la 10-15 minute. Cedeaza la repaus sau la administrare de nitroglicerina sublingual. Simptomele care insotesc angina sunt anxietate, neliniste, spaima
Interventiile de urgenta consta in repaus obligatoriu, administrare de nitroglicerina tableta sau nitromint spray. In cazul in care durerea nu inceteaza in 10-15 minute va chema ambulanta pentru tratament in spital. In spital se va face diagnosticul diferential intre angina si infarct miocardic.
Investigatii care se cer in angina:
-EKG
-examene de sange: transaminaze, glicemie, colesterol VSH, hemograma
-radiografie toracica
Tratament igieno-dietetic
-evitarea meselor copioas
-a grasimilor
-tutun
-alcool
Tratament profilactic
Consta in inlaturarea stresului psihic, a tensiunii psihice de orice fel
Se recomanda gimnastica de intretinere sau mers pe jos cate 2 km/zi. Repaus dupa mesele principale, somn obligatoriu 8h/noapte si cel putin jumatate de ora dupamasa.
Tratament medicamentos:
-nitriti
-betablocante: metroprolol, copranolol, egilok,

Ingrijirea pacientului cu insuficienta cardiaca:
Insuficienta cardiaca este Incapacitatea asigurarii functiei de pompa a inimii rezultand un aport insuficient de oxigen la tesuturi si de substante nutritive ceea ce duce la scaderea debitului cardiac. 
Manifestari de dependenta:
-dispneea initial prezenta la eforturi mari iar apoi la eforturi tot mai mici
-durerea toracica de tip anginos la pacienti la care cardiopatia evolueaza de multi ani
Tulburari de ritm si de conducere atrioventriculare
Simptomele obiective :
-edeme periferice
-ascita
-cianoza
-turgescenta jugularelor
-hepatomegalie
Ingrijirea urmareste urmoatoarele obiective:
1.Reducerea nevoilor energetice organismului pentru a scadea cat mai mult efortul cardiac
2.Marirea fortei de contractie a inimii
Interventii
Asigurarea repausului fizic
Pozitia bolnavului este de regula semisezanda sau sezanda deoarece repausul indelungat la pat favorizeaza aparitia trombozelor. Vom face prevenirea trombozelor prin miscari usoare active ale picioarelor: flexie, extensie, masaje a gambelor, a picioarelor, administrarea de medicamente anticoagulante. Asigurarea repausului fizic.Vom administra la nevoie sedative
Regim alimentar
Se va face zilnic igiena, prevenirea escarelor, prevenirea infectiilor cutanate si regim alimentar hipocaloric, hiposodat, consumul de lichide sa fie in raport cu eliminarea.
Regim bogat in fibre iar in cazul in care a aparut constipatia vom face un tratament delegat: administrarea de laxative etc.
Bolnavul va fi cantarit zilnic si se va calcula bilantul hidric. In cazul aparitiei edemenlor se administreaza tratament delegat: diureticul indicat de medic.
 Administrarea de tonicardiace, administrare de diuretice pentru reducerea edemelor,  administrarea de vasodilatatoare, antiagregante, oxigenoterapie,


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu