joi, 15 martie 2012

NURSING 14.03.12

Pregatirea pacientului
Informam pacientul despre necesitatea tratamentului injectabil. Alegem pozitia pacientului in functie de tipul de injectie si capacitatea de mobilizare a acestuia.
La nevoie locul de electie se rade pentru a preveni contaminarea cu anumiti agenti infectiosi
Avertizam pacientul despre posibila durere care apare in cazul anumitor injectii sau vaccinuri
Dezinfectam locul de electie cu tampoane imbibate in solutie dezinfectanta (alcool etilic) dupa care lasam 30 de sec. pentru uscare ca sa evitam introducerea solutiei dezinfectante impreuna cu acul
Dupa efectuarea injectiei, acul atasat pe amboul seringii se scoate cu miscare rapida pe aceeasi directie pe care a fost introdus.
In cazul tratamentelor de durata se va alterna obligatoriu locul injectarii

Tehnica montarii seringa-ac
-verificam integritatea ambalajului, a seringii si a acului
-verificam data expirarii
-exfoliem ambalajul seringii de unica folosinta
-mentinem acul in mana stanga si fixam amboul seringii aflate in mana dreapta prin rotire, dupa care putem sa retragem acul din carcasa protectoare

Incarcarea seringilor
In cazul in care avem fiola elimberam lichidul din gatul fiolei prin miscari de rotatie sau pur si simplu o tinem si o lovim usor cu indicele pentru ca acesta sa se scurga in corpul fiolei apoi deschidem fiolelel prin rupere, Fiolele care au un guleras nu mai trebuiesc taiate cu pila iar fiolele care au pe capul fiolei un punctulet se vor tine cu partea puncatata inspre noi si deschiderea fiolei va fi in sens invers.
Fiola deschisa se tine cu policele, indexul si medianul mainii stangi. Se introuce apoi acul in fiola, indexul mainii drepte il mentinem pe ariprioarele seringii iar cu policele si cu medianul efectuam miscarea de tractiune. In acest moment solutia va fi aspirata inclinand simultan fiola cu cantitatea de lichid aspirata. Dupa incarcare eliminam bulele de aer aspirate in seringa prin tinerea seringii in pozitie perpendiculara in sus pana cand lichidul apare la varful acului.
In cazul flacoanelor cu pulbere, aspiram ser in seringa, indepartam dopul metalic sau de plastic, dezinfectam dopul de cauciuc cu tampon si alcool, introducem treptat serul pentru a nu produce presiune, dand drumul la piston care va recupera in aer canitatea de ser introdusa, agitam bine introducem aerul aspirat si astfel lichidul va iesi inapoi in seringa.
In cazul flacoanelor cu solutie, indepartam capacul, dezinfectam capacul, aspiram in seringa o cantitate de aer egala cu volumul de lichid dorit, introducem seringa cu acul in dopul de cauciuc si impingem aerul in flacon. Prin presiunea creata solutia va intra in seringa, Pentru mai multe seringi repetam manevra.
La injectare schimbam obligatoriu acul.

Precautiunile universale
Considera toti pacientii potential infectati
Considera produsele biologice (sangele, urina, scaunul, LCR) potential infectate
Considera instrumentarul si materialul folosit in practica medicala contaminate/infectate dupa utilizare.

Injectia intramusculara
Locul de electie ales pentru injectia intramusculara:
-regiunea supero-externa fesiera
-muschii externi (anteriori ) ai coapsei in treimea mijlocie. zona este obisnuit folosita pentru sugarii care au musculatura mai dezvoltata in aceasta regiune decat in cea fesiera.
-fata externa a muschiului deltoid, fara rotirea bratului
Efectuarea injectiei
Injectia intramusculara poate fi facuta pacientului aflat in decubit lateral, ventral, sezanda
Pozitia de ortostatism prezinta mari riscuri deoarece musculatura nu poate fi total relaxata existand astfel riscul ruperii acului. In caz de durere vie, lipotimie pacientul se poate prabusi.
In pozitia sezand injectia se executa in toata regiunea fesiera de deasupra punctului de sprijin.
Dupa pozitionarea pacientului urmeaza dezinfectia locului de electie care se va face timp de un minut dinspre centru spre afara.Fixam regiunea aleasa cu policele si indexul sau medianul minii stangi iar cu mana dreapta cu o miscare rapida introducem acul perpendicular pe piele aproximativ 4-7 cm.
Pozitia mainii pe seringa
Degetul mic pe ambou pentru o buna fixare iar celelalte 3 degete le fixam pe corpul seringii impreuna cu policele.
Introducem acul in totalitate, aspiram sa vedem daca nu am lovit un vas de sange apoi introducem lent solutia  prin apasarea pistonului cu policele mainii drepte, indexul si medianul fiind fixate pe aripioare. Cu mana stanga sustinem acul pe amboul seringii.
Dupa injectarea totala a substantelor medicamnetoase sustragem acul pe aceeasi directie pe care am intrat apasand apoi locul intepaturii cu un tampon de vata dezinfectata iar pentru o  mai buna absorbtie masam usor zona respectiva.
Dupa injectie pacientul va sta in repaus 5-10 minute.
Absorbtia medicamentului introdus incepe dupa 5-10 minute cu exceptia celor uleioase care se absorb mai greu.
Complicatii posibile
-durere vie la atingerea unui nerv/terminatii nervoase
-paralizia partiala sau totala in cazul atnigerii nervului sciatic
-hematom in cazul punctionarii unui vas de sange pe traseul intepaturii.
-embolie uleioasa prin introducerea unei solutii uleioase fara verificarea prin aspiratie
-ruperea acului
-abcesul ssau injectia datorita tehnicii incorecte de lucru (nerespectarea sterilizarii)
-transmiterea de boli infecto-contagioase prin refolosirea acelor si seringilor
-iritatie periostala: injectarea substantei aproape de os
-necroza tesuturilor prin introducerea de solutii injectabile cu cale strict intravenoasa
-flegmonul: supuratie aseptica prin solutii care nu se reabsorb

Administrarea subcutanata
Pe calea subcutanata administram substante usor resorbabile de obicei solutii cristaline si foarte rar substante uleioase
Injectia subcutanata se face prin ridicarea uniei cute tegumentare si inteparea sub aceasta intr-un unghi de 45 de grade. Subcutanat se administreaza insulina, anticoagulante, anumite vaccinuri, interferon etc
Locul de electie: in tesutul subcutanat in regiunea periombilicala, regiunea externa a bratelor si a coapselor, regiunea deltoidiana, regiunea foselor iliace
La alegerea locului de electie evitam zonele de infiltratie prin injectari anterioare, zonele cu foliculite, furunculi sau alte abcese la nivel tegumentar.
Efectuarea injectiei
Pozitia pacientului este sezanda cu unul din membrele superioare sprijinite pe sold.
In cazul alegerii zonei periombilicale pacientul va sta in decubit dorsal
Dezinfectam zona care urmeaza sa o intepam. seringa incarcata cu solutie si acul adaptat o tinem in mana dreapta iar cu policele si indexul mainii stangi face o cuta mana stanga fiind situata superior cutei. Intepam la baza pliului si patrundem longitudinal in profunzimea stratului subcutanat 2-3 cm. Eliberam pliul asoiram usor pentru a verifica daca nu am patruns in sange, injectam solutia lent. Se tamponeaza locul masand usor absorbtia medicamentului incepand dupa 5-10 minute.
Complicatii posibile
-durere exacerbata prin lezarea unei terminatii nervoase caz in care putem retrage acul si sa il redirectionam
-ruperea acului
-hematom
-injectie, abces sau flegmon
-necroza testuturilor prin injectare de solutii iritante pentru tesutul celular subcutanat
Tratamentul cu insulina
Pentru administrarea insulinei diabetologii au stabilit diferente de absorbtie vis-a-vis de locul de electie. Astfel injectarea din brat are o absorbtie mai mica decat periombilicala dar mai mare decat la coapsa astfel incat absobrtia abdominala e de 2 ori mai mare decat cea de la coapsa.
Deasemenea au stabilit o schema de tratament in functie de absorbtie si anume:
-dimineata in peretele abdominal, iar seara in coapsa
In acelasi timp pacientii insulino dependenti trebuie sa alterneze locul de injectare deoarece prin supra solicitare tegumentul devine dur cicatrizat cu procese metabolice modificate in sens negativ. Orice schimbare a tratamentului cu insulina trebuie facuta cu multa prudenta si numai sub supravegherea medicului.
Tipul doza si momentul injectarui insulinei sunt stabilite de doctor

Un comentariu:

  1. Scrisul este foarte greu de citit din cauza sriftului! Va rog frumos informatia stiintifica scriti cu sfrift potrivit! Asta reguli de baza!

    RăspundețiȘtergere